Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vukas okupio zadarsko članstvo, ali izbora za GO još nema

07.10.2019. 13:54
Vukas okupio zadarsko članstvo, ali izbora za GO još nema


Očito svjestan činjenice da zadarsku organizaciju stranke neće moći voditi iz Zagreba, njen povjerenik Nikša Vukas, održao je još jedan sastanak u Zadru. Na ovaj se način umanjuje šteta nastala raspuštanjem Gradskog odbora, odnosno poništenjem odluke o imenovanju dvoje vršitelja dužnosti predsjdnika, Danijela Radete i Irene Dragić. O tome što je na sastanku dogovoreno i je li konačno određen datum izbora za zadarsku organizaciju pitali smo aktualnog potpredsjednika Danijela Radetu:
– Održali smo još jedan sastanak kako bismo dogovorili sljedeće korake za rad Gradskog odbora, pogotovo u razdoblju uoči predsjedničkih izbora. Datum izbora za rukovodstvo GO-a ipak još nije donijet, a o tome ćemo više znati na jednom od idućih sastanaka – kaže Radeta.


Normalno funkcioniramo
Na koji način pak sada funkcionira zadarska organizacija s obzirom da ju povjerenik ipak vodi iz Zagreba, pitali smo Radetu.
– Zasad sve normalno funkcionira, držimo se dogovora postignutih sa gospodinom Vukasom, a vidjet ćemo kako će to u budućnosti izgledati. Ipak možemo reći kako činjenica da Gradski odbor sada ima povjerenika ne utječe na rad organizacije jer redovito održavamo sastanke i obavljamo sve svoje stranačke obveze. Zasad, dakle, nemamo apsolutno nikakvih organizacijskih problema – pojašnjava potpredsjednik gradske organizacije.
No na pitanje zna li se barem to hoće li u kampanju za predsjedničke izbore ipak ući sa novim rukovodstvom a ne sa povjerenikom, Radeta nam je odgovorio kako to još uvijek ne znaju. Do daljnjeg čekaju odluku Središnjice:
– Izbori za Gradski odbor odbor po statutu trebaju biti održani u roku od 180 dana od dana kada je bivši predsjednik podnio ostavku te sada čekamo odluku vrha stranke o datumu izbora. Za nas je bolje da se oni što prije održe kako bismo mogli spremno krenuti u kampanju za predsjedničke izbore – zaključuje Radeta.


Najgore je iza njih
Uskoro će se znati što će povjerenik Nikša Vukas napraviti od zadarske organizacije, odnosno hoće li je stabilizirati do predsjedničkih izbora kako bi se mogli na vrijeme pripremiti i maksimalno pomoći njihovom stranačkom kandidatu Zoranu Milanoviću. Naime, situacija u kojoj bi Gradski odbor i dalje iz Zagreba vodio njihov povjerenik doista ne ostavlja prostora za kvalittne pripreme za predizbornu kampanju za predsjedničke izbore.
No, kako nam je kazao Radeta, najvažnije im je da su svi problemi zaglađeni i da su sada na dnevnom redu samo dogovori za što kvalitetniji rad zadarske organizacije. Kao što je poznato, zadarski SDP-ovci još 11. rujna dobili su SMS poruku kojom ih vrh stranke izvješćuje da Radeta i Dragić više neće voditi Gradski odbor te da je odlukom od 6. lipnja za povjerenika imenovan glavni tajnik stranke Nikša Vukas. Radeta nam je, razočaran potezom Središnjice, tada kazao kako je obavijest o svojoj i smjeni Irene Dragić dobio SMS porukom te je bio iznenađen smatrajući da im je ovu odluku trebalo puno prije javiti: »U Gradskom odboru radili smo sve po statutu, sve je bio regularno, i ne vidim razloga za imenovanje povjerenika, ali kada su to već odlučili, neka mi obrazlože zašto je to napravljeno i zašto nije javljeno i meni kao potpredsjedniku organizacije, kao i drugima«, izjavio nam je tada Radeta, no očito je ona krizna situacija iza njih te sada ostaju pripreme za izbore za Gradski odbor.
 




Milanović: Ne želim komentirati situaciju u zadarskom SDP-u
 


Zadarska organizacija SDP-a nikad u svojoj povijesti nije bila u ovakvoj situaciji iako je riječ o jednoj od najjačih stranačkih organizacija u Hrvatskoj. No njihov stranački kandidat za predsjednika RH, Zoran Milanović, prilikom posjete Zadru nije htio komentirati tu situaciju samo kratko rekavši:
– SDP više nije vlast u Zadru, nije nikad ni bio, a ja nisam predsjednik stranke već tri godine pa ne bi bilo u redu da komentiram – kazao je Milanović.