Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Biogradska bolnica ponovno postaje Covid bolnica

07.10.2020. 14:24


Pandemija koronavirusa učinila je svoje. Specijalna ortopedska bolnica Biograd, koja je kao i hrvatsko zdravstvo već godinama u financijskim dubiozama, u sve većem je financijskom minusu. Zbog prvotnog županijskoj žarišta korone, samoizolacije brojnih djelatnika, višednevnog zatvaranja bolnice i potom otvaranja Covid bolnice ovogodišnji prihodi su znatno manji od planiranih.
Kad se pomislilo da je za preko 300 djelatnika i brojnih pacijenata Specijalne ortopedske bolnice Biograd napokon došao kraj ovogodišnjim nedaćama, danas-sutra će se najvjerojatnije opet otvoriti Covid prihvatni centar za lakše, srednje i nepokretne zaražene pacijente smještene u zadarskoj Općoj bolnici.
– Covid odjel je pripremljen u prizemlju, tako da smo, htjeli to ili ne, sasvim spremni za preuzimanje lakše i srednje teških zaraženih osoba s covid odjela zadarske Opće bolnice, kazao je Mate Kutleša, ravnatelj Ortopedske bolnice s nepunih tri mjeseca staža, od polovice srpnja.
U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima jučer je bilo hospitalizirano ukupno 18 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru.
– Sve je na Županijskom stožeru civilne zaštite i Ministarstvu zdravstva. Ako oni odluče da to već bude danas, mi smo se dužni pridržavati uputa, otvorit ćemo Covid odjel, ali se bolnica neće zatvarati za pacijente, naglasio je Kutleša.
Naime, u biogradskoj bolnici se nakon ulaska infekcije krajem ožujka pojavilo žarište zaraze u Zadarskoj županiji, pa je bolnica dezinficirana i pripremljena za prijem covid pozitivnih bolesnika.
– U to vrijeme nisam obnašao dužnost ravnatelja, ali kako je bio trend pada zaraženih osoba na području naše županije, a svi ovdašnji djelatnici su prošli testiranje i samoizolaciju, početkom svibnja bolnica je opet otvorena, podsjetio je ravnatelj.
A hoće li se zbog rasterećenja Opće bolnice Zadar i normalnog funkcioniranja toliko potrebnih odjela OB-a u »novo normalnom« trenutku življenja, lakše i srednje zaraženi iz zadarskih covid odjela, među njima i trojica oboljelih korisnika Doma za odrasle Zemunik, danas prevesti u Covid odjel Specijalne ortopedske bolnice Biograd, doznat će se vrlo brzo.