Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

[FOTO] DAN OBRANE GRADA Banožić: Hvala svima koji su dali život za Hrvatsku

07.10.2020. 10:42


Povodom Dana obrane grada Zadra, brojna izaslanstva na Gradskom groblju položila su lovorov vijenac i zapalila svijeće za poginule i nestale branitelje Domovinskog rata. Predstavnici Grada, Županije, Policijske uprave, zadarskih stranaka i braniteljskih udruga ispred Središnjeg su se križa poklonili svima koji su dali svoj život za Hrvatsku.
Jednom od najvažnijih datuma u novijoj povijesti grada nazočio je i ministar obrane Mario Banožić, želeći i na ovaj način odati počat svim poginulima. Prije 29 godina na današnji su dan, u općem napadu srbočetničkih snaga i tenkova JNA koji je trajao pet dana i odvijao se iz čak devet pravaca, poginula 23 civila. Zadar je napadan tisućama granata, pa čak i kazetnih bombi kojima su gađali više od stotinu objekata, a posebno su ciljani kulturno-povijesni spomenici te zadarska bolnica i civilne zgrade.


Srbiji je Jadran uvijek bio boljka
No, hrvatski su se branitelji na današnji dan uspjeli oduprijeti agresoru koji je danima napadao grad iz zraka, kopna i mora, nakon čega su morali priznati poraz te zapečeti i s pregovorima s Hrvatskom vojskom kada je i JNA konačno napustila zadarske vojarne.
Odajući počast poginulim braniteljima, ministar Banožić istaknuo je zahvalu svima koji su dali svoj život za Hrvatsku:
– Znamo da je Srbiji hrvatski Jadran uvijek bio boljka i to je bio jedan od glavnih razloga zašto su napali Zadar očekujući kako će time dobiti i srpsku Dalmaciju. Međutim, hrabri hrvatski branitelji, unatoč slabijoj tehničkoj opremljenosti i možda i manjoj količini znanja koju su u tom trenutku imali u odnosu na puno jaču JNA, ipak su se uspjeli organizirati i hrabro braniti. Na taj su način pokazali da Srbija nikad neće doći u srpsku Dalmaciju, kako su to htjeli. Ti isti hrabri branitelji dali su doprinos i obrani Slavonije i ostatka Hrvatske, stoga hvala njima i njihovim obiteljima, osobito članovima obitelji poginulih, istaknuo je ministar.
Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, poručio je kako je Dan obrane grada Zadra dan ponosa i slave kada se prisjećamo poginulih branitelja:
– Ali i svih sudionika, civila, žena, djece i radnika koji su radili u tim teškim vremenima. Bilo je to dosta teško vrijeme, bez struje i vode, ali smo živjeli jedan za drugoga. Bio je to jedan period života kojeg nikad neću zaboraviti jer se osjetilo zajedništvo te da živimo onako kako bi i trebali živjeti. Danas imamo ono što nam je najvažnije, Hrvatsku, i na nama je da je gradimo kako bi bila onakvom kakvom su je zamišljali naši poginuli branitelji, prosperitetna i blagonaklona prema svim građanima Hrvatske, istaknuo je gradonačelnik.


Odali počast i 3. Imotskoj bojnoj
Napomenuo je kako je ovo dan obrane svih branitelja te dan kada je obranjena velika linija od desetak kilometara i dan u kojem su svi stanovnici dali sve do sebe. Time se izbjeglo, dodao je Dukić, i to da Zadar postane drugi Vukovar:
– Veliko hvala svima onima koji su zaslužni za obranu našega grada, a to je nešto što moramo pamtiti i po čemu nastavljamo živjeti kako bismo im odali pijetet, poručio je gradonačelnik.
Nakon što je građane na ovaj veliki dan podsjetila i budnica Gradske glazbe, obilježavanje Dana obrane nastavljeno je odavanjem počasti na Ploči i Dračevcu gdje je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena misa za sve poginule branitelje.
U znak počasti za sve poginule, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće i za poginule branitelje čuvene 3. Imotske bojne 4. gardijske brigade.