Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HT PREMIJER LIGA Sinjani pružali otpor u prvom, pa pali u drugom poluvremenu

07.10.2020. 10:14


Košarkaši Zadra uspješno su apsolvirali četvrtu ovosezonsku prepreku u domaćem prvenstvu porazivši Alkar u Krešinom domu sa 91:63. Očekivana pobjeda koja je ponovno otkrila više lošeg nego dobrog u igri momčadi Veljka Mršića, posebno kroz prizmu prvog poluvremena u kojem su se gosti pokazali ozbiljnim protivnikom, a Zadar ponovno demonstrirao kako ne bi trebao igrati i sreća je za njih bila što s druge strane terena nije stajala kvalitetnija momčad od Alkara.


Loše otvaranje
Otvaranje utakmice nije moglo nimalo razveseliti 300-njak gledatelja u Krešinom domu jer je Zadar krenuo kao da se još nije vratio iz Velike Gorice. Sinjani su poveli 5:0, a igrači Veljka Mršića na prvi koš su morali čekati duge dvije i pol minute. Ta »čast« je pripala rastrčanom Gilbertu (2:5), a ubrzo se konsolidirala i zadarska obrana što je dovelo do prvog vodstva, preko Gallowaya (8:7). Ipak, ni tada se igrači u bijelom nisu uspjeli nametnuti iako su nakon ubačaja Echolsa za 8:10 ušli u seriju 9:0. Očekivao se nakon tog buđenja domaćih igrača rasplet koji je i po papiru prije početka utakmice trebao biti klasični dvoboj Davida i Golijata. Ali, minuta odmora trenera Alkara kao i izlazak iz igre dva ponajbolja Zadranina, Mavre i Gilberta, otvorile su Sinjanima priliku za povratak u egal. Na krilima Brocića i uz nekoliko glupih poteza domaćeg sastava Alkar je uspio zaključiti prvu dionicu s poravnatim rezultatom (19:19). Dovoljno da i ono malo navijača na Višnjiku skinu maske s lica i upute salve zvižduka prema svojim ljubimcima. Bio je to znak Mršiću da vrati neplanirano na teren kapetana Mavru, no i on je ubrzo završio na hlađenju zbog tehničke pogreške. Srećom, stvar je spasio u posljednje vrijeme raspoloženi Martin Junaković s dva dalekometna ubačaja s čim je vraćena najveća zadarska prednost iz prve dionice (29:22). No, ponovno je trener Zadra odlučio vratiti Sinjane u igru izvadivši iz igre Šibenčanina koji mu je jedini uspio ubaciti nešto iz vani, ostali su gađali 0-7 za tri, i zamijenio ga Palokajem. Otupilo je to ionako izrazito tupu napadačku oštricu Zadra što je Alkar preko Kučana, Ivana Vučića i Mandalinića iskoristio za dolazak do novog egala (30:30). Naravno, to je izazvalo novi val neugodnih povika s tribina na što je Mršić ekspresno odgovorio vraćanjem Junakovića i Mavre i konačno pogodio jer je do kraja prvog poluvremena Zadar uspio po treći put u utakmici stići do magičnih sedam viška (37:30). Ubacio je tricu Mavra, dok su Vuković i Gilbert polaganjima zaključili iznimno nekvalitetnih i negledljivih 20 uvodnih minuta.


Fizički pad Sinjana
Posebno je Mršića mogla brinuti napadačka igra koja se nadovezala na katastrofalno izdanje u Velikoj Gorici. Tada su Zadrani tricu gađali 4-25, protiv Sinjana u prvom dijelu 3-15, ukupno u 60 minuta igre 7-40 što je ispod svake kritike za momčad koja uz Cibonu slovi kao glavni favorit za titulu prvaka. Da nije bilo iole raspoloženih Gilberta (10p) i Junakovića (8p) vjerojatno bi domaći navijači strahovali i za pobjedu u ovoj utakmici. Ovako je trebalo tek pričekati kad će gosti fizički pasti i tako cijelu priču odvesti na mlin Zadra. Tako se i zbilo, jer su Sinjani još potrajali tek nekoliko minuta u trećoj četvrtini. Razigrao se napokon i Justin Carter koji je ubacio tricu, kasnije ukrao loptu i položio iz kontranapada da bi ubrzo udijelio spektakularnu bananu Madaliniću što je konačno ponukalo domaću publiku na pljesak umjesto zvižduka. Prednost Zadra je postala dvoznamenkasta (47:36) i od tog trenutka gosti više nisu imali snage za povratak. U takvoj konstelaciji snaga domaći igrači su djelovali kao da ih je netko pustio s lanca, i vrlo brzo je prednost sa 11 narasla na 22 plusa (64:42). Priliku su potom dobili i rezervisti pa su osobnu statistiku uspjeli popraviti primjerice Bursać, Palokaj, Brala i Planinić. Na kraju su petorica Zadrana ostvarila dvoznamenkasti učinak, a prednjačio je Gilbert sa 22 koševa dok su Junaković i Vuković ubacili po 13. Kod gostiju je Ivan Vučić zabio 15.
 
ZADAR                             91
ALKAR                             63




(19:19, 18:11, 33:19, 21:14)


ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 300. Suci: Alfred Jovović, Branimir Galić i Mateo Pavičić.
ZADAR: Carter 10, Palokaj 6, Brala 6, Vujičić, Vuković 13, Bursać 5, Junaković 13, Worku, Mavra 10, Galloway 2, J. Planinić 4, Gilbert 22. Trener: Veljko Mršić.
ALKAR: Jurela, Echols 14, Pralija, Mandalinić 4, Kučan 3, Putnik 4, Varence 8, I. Vučić 15, H. Vučić 8, Zukanović, Brocić 7. Trener: Damir Milačić.