Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KONZULTANT Milanović: Nisam radio s Janafom i Kovačevićem

07.10.2020. 15:15


Javnost već danima nagađa što su razlozi predsjednika Republike Zorana Milanovića da tako burno reagira na aferu Janaf, posebno na onaj krak afere koji vodi do famoznoga kluba u Slovenskoj 9 gdje je, među ostalima, u nekoliko navrata bio i sam Milanović. I dok analitičari nagađaju je li razlog njegovih reakcija samo činjenica da je »upao« u mjere policije i DORH-a budući da je bio na mjestu gdje su bile i praćene osobe, ili su razlozi u nekoj vrsti bliske povezanosti s Draganom Kovačevićem koji je držao taj klub, mi smo se Uredu Predsjednika obratili s konkretnim pitanjima o njegovoj vezi s osumnjičenikom iz Janafa. Tim više što je u međuvremenu objavljeno i kako je matična adresa Janafa jednaka onoj na kojoj je registrirana Milanovićeva firma EuroAlba Advisory, a riječ je o zgradi u Miramarskoj ulici 24 u Zagrebu.
Milanović i Kovačević bili su svojedobno protukandidati za funkciju predsjednika stranke u SDP-u, i tada nisu najljepše govorili jedan o drugome, no u međuvremenu Kovačević je bio prešao u HNS, koji je bio u savezu sa SDP-om za vrijeme Milanovićeve vlade, i upravo je u to vrijeme i došao na čelo na Janafa. Stoga smo predsjednika pitali, a s obzirom da se u njegovoj kampanji za predsjedničke izbore nisu iznosili podaci o radu njegove privatne konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory, može li se sada dobiti odgovor na pitanje tko su bili njegovi poslovni partneri, jesu li među njima bili i Dragan Kovačević i Janaf, te je li se bavio bilo kakvim konzultantskim poslovima vezanim uz naftni biznis, ili bilo koju drugu djelatnost povezanu s poslovanjem Janafa.


Posjeti klubu
Nakon šest dana čekanja odgovora na to pitanje, iz njegova ureda nam je kratko poručeno da tvrtka EuroAlba Advisory nije poslovala s državnim tvrtkama.
– Kao što je mnogo puta tijekom kampanje javno i sam predsjednik Milanović rekao, tvrtka EuroAlba Advisory nije poslovala s državnim ili javnim poduzećima. Ni Dragan Kovačević niti Janaf nisu bili poslovni partneri tvrtke EuroAlba Advisory.
Ova rečenica bit će veoma važna ako se u nastavku istrage o slučaju Janaf pokaže da je bilo makar kakve suradnje njih dvojice, pa i posredne, preko trećih tvrtki ili osoba.
Konzultantski poslovi Zorana Milanovića zaintrigirali su javnost, osobito nakon posjeta albanskom premijeru Ediju Rami, nakon što je iz Milanovićeva ureda najprije bilo objavljeno da je Milanović u Albaniju putovao prijateljski i privatno, da bi kasnije bilo objašnjeno da je ondje putovao državnički, vozeći se brodom HRM-a. I to smo pitanje ponovo postavili predsjedniku.
– Ne, nije poslovno savjetovao albanskog premijera Edija Ramu, piše u odgovoru na naša pitanja.
Na pitanje koji su razlozi da predsjednik ne želi već dvije godine, od najave svoje kandidature do danas, govoriti o tome tko su bili njegovi poslovni partneri, a to bi možda zaustavilo spekulacije, opet nam je kratko odgovoreno.
– Predsjednik Milanović je već mnogo puta javno rekao sve o toj temi, rečeno je iz njegovog Ureda.
Iz ovoga je jasno da šef države i dalje nema potrebu odgovoriti s kim je kao privatni poduzetnik surađivao, mada razvoj događaja oko afere Janaf i njegovih posjeta klubu u Slovenskoj 9 otvaraju sve logičnija pitanja o tome s kojim je poduzetnicima bio povezan, je li se ondje razgovaralo o poslovima Janafa, i je li možda, ako ne izravno s Janafom i Kovačevićem, kao privatnik surađivao s nekima od tvrtki koje jesu poslovale s Janafom.


Stan i automobil
Prema podacima Fine, njegova tvrtka je u 2017. imala prihode od 625.000 kuna, a od toga tek 70.000 kuna na inozemnom tržištu, što znači da je većinu svojih konzultantskih usluga Milanović obavljao u Hrvatskoj. U 2018. godini od 745.000 kuna prihoda (pri čemu je neto dobit iznosila 553 tisuće kuna), 70 posto je ostvario u Hrvatskoj, a godinu kasnije 50 posto. No, javnost nema priliku saznati tko su bili njegovi partneri i s kim je bio povezan.
Početkom ožujka objavljena je i imovinska kartica predsjednika Milanovića koju je bio dužan predati Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, a iz koje je vidljivo da je u suvlasništvu dva stana i dvije vikendice te uz garažu, oranice i livadu ima i 850 tisuća kuna ušteđevine.
U imovinskoj kartici on navodi da mu je mjesečna plaća 25 tisuća kuna, točnije 25.174 kune, dok supruga Sanja Musić Milanović, kao zaposlenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mjesečno zarađuje 14 tisuća kuna, a uz to od nastavne djelatnosti prima još i 6.800 kuna mjesečno.
Preciznije, Milanović u suvlasništvu sa suprugom ima stan od 127 četvornih metara u Zagrebu, procijenjen na gotovo dva milijuna kuna te naslijeđeni stan u Zagrebu veličine 77 četvornih metara u suvlasništvu s trećim osobama, pri čemu njegov udio u vlasništvu iznosi oko 17 posto, približne tržišne vrijednosti 1,2 milijuna kuna. U suvlasništvu s trećim osobama, također u postotku od 17 posto, ima dvije vikendice u Solinama, odnosno Polju na Krku, te garažu u Zagrebu, dvije oranice (Soline i Glavice) te livadu.




Zakonita štednja
Od financijskih obaveza predsjednik ima kredit od 700 tisuća kuna na 30 godina koji otplaćuje s 4.500 kuna mjesečno, a riječ je o kreditu kojim plaća stan u kojem živi. Plaća i leasing za automobil ford focus u iznosu 80 tisuća kuna, odnosno ratu od 1.300 kuna mjesečno.
Milanović ima 850 tisuća kuna ušteđevine, a prava nad konzultantskom tvrtkom EuroAlba Advisory koja je bila u njegovu stopostotnom vlasništvu prenio je na druge. S obzirom da je ranije, kao direktor tvrtke, bio prijavljen na minimalac, pitali smo i je li moguće dobiti objašnjenje na koji način je štednja ostvarena. Isto tako, tražili smo i odgovor na pitanje posjeduje li predsjednik privatni automobil i koji, s obzirom da su mediji ranije pisali da posjeduje »ford focus« i »passat«.
– Štednja koju spominjete ostvarena je na zakonit način. Bit ću slobodan pri tome uputiti vas na činjenicu kako plaća nije jedini izvor prihoda vlasnicima tvrtki te da se isti ostvaruje i kroz dobit ukoliko dobiti ostane nakon plaćanja poreza, a u ovom slučaju je ostalo. Predsjednik Milanović ne posjeduje automobile, odgovorio nam je njegov glasnogovornik Nikola Jelić.