Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PROBOJ KORONE Nataša Petrušić: Radimo sve da zaštitimo korisnike i djelatnike

07.10.2020. 14:08


Nakon što je Stožer civilne zaštite Zadarske županije u ponedjeljak, 5. listopada objavio da je koronavirusom zaraženo troje korisnika i jedna djelatnica Doma za starije osobe Zemunik, pojavila se bojazan od širenja covida-19 u domu, jer su upravo stariji jedna od najkritičnijih skupina, koja i najteže obolijeva.
– Zaraženi imaju blage simptome i stabilno su. Svi ostali korisnici i djelatnici su dobro, uzeto je 135 uzorka i svi su nalazi negativni. U samoizolaciji je sedmero djelatnika, koji su bili u bližem kontaktu s oboljelima, kazala je Nataša Petrušić, ravnateljica, neposredno pred zaključenje ove stranice Zadarskog lista.


Zahvala djelatnicima
Dom u koji je »ušao« korona virus nalazi se na brdu Gradina iznad Zemunika Donjeg, nedaleko mjesnog groblja i crkve sv. Kate, koji ima točno 207 korisnika i djelatnika, odnosno 150 korisnika i 57 djelatnika.
– Radimo sve, znači sve, da zaštitimo korisnike i djelatnike. Stanje u domu je stabilno, nema nikakvih zastoja. Svi djelatnici obavljaju svoje poslove, a vratili smo i one koji su koristili godišnji odmor. Velika hvala djelatnicima koji su svi do jednog na prvoj crti daju maksimum, i više od toga. Rade 24 sata u komadu, istaknula je Petrušić.
Riječ je o medicinskom osoblju, njegovateljicama, praljama, čistačicama, psiholozima, radnim terapeutima, socijalnim djelatnicima, osoblju iz kuhinje i ostalima koji su danonoćno na raspolaganju korisnicima.


Mjere zaštite za rad
– Uz epidemiološke mjere sve službe rade kako bi našim korisnicima osigurali primjerenu skrb, da im ništa ne nedostaje, navodi ravnateljica.
Iako je Dom još od početka ožujka pod posebnim, strogim epidemiološkim mjerama, kaže ona, nakon sedam mjeseci dogodilo se ono što su najmanje priželjkivali. Međutim, brzo se reagiralo, obavijestile su se sve nadležne osobe, Stožer civilne zaštite, nadležno ministarstvo i epidemiološka služba. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo izašli su na teren te propisali sve mjere za daljnji rad.
– Već sedam mjeseci pratimo stanje korisnika i djelatnika Doma, temeljito dezinficiramo sve prostorije, mjerimo temperaturu korisnicima i djelatnicima te posjetiteljima u vremenu kad su posjete bile dozvoljene, ističe Petrušić.
Jedna od naših djelatnica koronu je »pokupila« od ukućana.




Zapošljavanje sedmero djelatnika
– Djelatnica nije imala simptome, ali se odmah povrgla testiranju i nalaz je, nažalost, bio pozitivan, kaže ravnateljica.
Iako su im zabranjeni posjeti i u samoizolaciji su, korisnici sa svojim obiteljima i rodbinom imaju kontakt putem telefona i društvenih mreža.
– Svim korisnicima se beskontaktnim toplomjerom dva puta dnevno mjeri temperatura, a djelatnicima se, kao i u prethodnom razdoblju, ona mjeri na dolasku i odlasku iz doma. Hvala im na strpljenju i razumijevanju, zahvalila se Petrušić, te nastavlja:
– Budući da je sedmero naših djelatnika na 14 dana u samoizolaciji, od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobili smo zeleno svjetlo za zapošljavanje sedmero novih djelatnika na određeno vrijeme, obznanila ravnateljica Doma.