Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mandić povukla Medveščak, Vrsaljko i Jelenković u Splitu

07.10.2021. 07:09


Nakon 16 godina u Premijer ligi nema košarkašica Zadra. U spomenutom razdoblju uz ekipu s Višnjika u najjačem domaćem rangu u kontinuitetu su igrali još samo Šibenik i Medveščak. No, nakon prošle sezone, u kojoj je upisano svih 20 poraza poraza, i to s uvjerljivom razlikom, Zadar je preselio u Prvu ligu jug u kojoj je dobio i gradskog rivala, novoosnovani Zadar Plus. A koliki je potencijal zadarske ženske košarke, bez obzira na trenutačnu rezultatsku krizu, pokazalo je prvo kolo Premijer lige kojeg je obilježila sjajna Ana Mandić. U pobjedi Medveščaka protiv Broda na Savi (72:45), Mandić je za 26 minuta ubacila 20 poena (za dva 8-12), imala je i 15 skokova te valorizaciju 34. U redove Zagrepčanki, koje od kraja prošle sezone vodi Iva Borović Gregov, Mandić je u stigla u ljeto 2019. i polagano se prometnula u glavnu igračicu. U Zadru je s generacijom 2000./01. na završnicama kadetskog PH osvojila jedno srebrnu i dvije brončane medalje te vrlo brzo dogurala do statusa jedne od stožernih igračica prvog sastava.
– Nakon što sam preuzela ekipu u finalnoj seriji prošle sezone, sad sam napokon imala vremena posložiti koncept igre te tehničko taktičke zadatke unutar ekipe. Medveščak kao šesterostruki prvak uvijek mora težiti najvećim dosezima, a to su oba trofeja. Dat ćemo sve od sebe da trofeje vratimo u naš »brlog« na Velesajmu, u nadi da će nas zaobići ozljede i Covid – kaže Borović Gregov.
Ana Vrsaljko, koju su treneri prošle sezone proglasili najboljom igračicom lige nakon što je s Ragusom osvojila prvenstvo i kup, ove sezone nastupa za Split, koji ima vrlo mladu ekipu. Vrsaljko je i uoči prošle sezone razmišljala o završetku karijere, ali i dalje bez poteškoća može na visokoj razini odigrati ako treba i cijelu utakmicu. Za ekipu s Gripa debitirala je u 1. kolu u kojem je njena ekipa kod kuće izgubila upravo od Raguse (53:73). Vrsaljko je odigrala 38 minuta, postigla je 17 poena, a imala je i šest skokova.
– Vrsaljko je tu da nam pomogne svojim iskustvom i da pokaže mladim curama kako se košarka može dosta dugo igrati na visokoj razini – rekla je Mihaela Vujčić, trenerica Splita u čijem je stručnom stožeru Zadranin Šime Vidaković.
U Splitu je još jedna Zadranka, Nika Jelenković, koja prošle sezone nije igrala. Protiv Raguse Jelenović je na parketu bila 33 minute, ubacila je 16 poena te imala tri skoka i dvije asistencije. Riječ je o organizatorici igre iz generacije Ane Mandić.


Prva liga kreće 23. listopada
Zadar će ove sezone prvi put imati gradski dvoboj košarkašica u istom rangu natjecanja. U skupini B Prve lige su Zadar i Zadar Plus, a njihovi rivali u prvom dijelu lige bit će Arx (Crikvenica), Jabuka Zaprešić, Otočac, Salona, Vodice. U 1. kolu predviđenom za 23. listopada Zadar će ugostiti Jabuku, a Zadar Plus Vodice. Nakon natjecanja po skupinama A i B prvoplasirani i drugoplasirani klubovi iz svake skupine igrat će Ligu za prvaka i popunu Premijer lige prema dvostrukom bod sustavu (domaćin – gost), s tim da se međusobni rezultati iz prednatjecanja po skupinama ne računaju. Liga za prvaka tako broji četiri kluba i igra se prema dvostrukom bod sustavu u ukupno šest kola.


Vrsaljko i Borović Gregov s pet titula
Ana Vrsaljko u karijeri ima pet titula prvakinja Hrvatske (Šibenik 2003., Gospić 2009., 2010., 2011., Ragusa 2021.). Isto toliko puta prvakinja je bila i Iva Borović Gregov u dresu Medveščaka (2014. – 2018.). U povijesti hrvatskog prvenstva samo je pet trofejnijih igračica. Tako po sedam titula imaju Sandra Popović Mandir, Anđa Radoš Jelavić, Iva Todorić, te po šest Mirjana Kovčo Tabak i Jelena Ivezić.