Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Amerika pokopala rasizam

Autor: Hana Radulić

06.11.2008. 23:00
Amerika pokopala rasizam

Foto: AP



Američke predsjedničke izbore 2008. i pobjedu Baracka Obame zauvijek će obilježavati pridjev povijesni. Ne samo po ulasku prvoga crnačkog predsjednika u Bijelu kuću i po rekordnom odazivu američkih birača koje je Obama mobilizirao. Ne samo po količini novca kojim su financirane kampanje, te po činjenici da je prvi put potpredsjednik postao katolik ili da je suparnik pobjedniku bio dosad najstariji kandidat, a njegova potpredsjednička kandidatkinja prva žena za to mjesto.
Izbori su to bez premca i po zanimanju koje su izazvali u čitavome svijetu. Na svim krajevima Zemlje, od Europe do Australije, od Čilea do Indonezije i Japana milijuni običnih ljudi, dosad nezainteresirani za politiku, prosjedili su pola dana ili probdjeli noć pred televizorima iščekujući čudo. I ono se dogodilo. Jer 4. studenoga 2008. dogodilo se puno više od politike – za SAD i za cijeli svijet.
U samo nekoliko desetljeća Amerika je napravila ogroman, još do jučer, nezamisliv korak u prevladavanju rasnih podjela. Od posebnih sjedala u autobusima za crnce, prije četrdesetak godina, do vjere kako je upravo taj “crni čovjek” onaj kojega trebaju slijediti. Svi kojima su poznati užasi segregacije koju je proživljavalo stanovništvo afričkog podrijetla u SAD-u dobro razumiju veličinu trenutka kad je postalo jasno da je Obama novi američki predsjednik.
Atmosferi punoj neizrecivih emocija nije odolio ni John McCain koji je čestitajući pobjedniku izjavio da “razumije značenje i poseban ponos koji večeras osjećaju Amerikanci afričkog podrijetla”, ali ni državna tajnica Condoleeza Rice koja je izjavila da je kao afroamerikanka ponosna na ono što se dogodilo. Obaminim izborom većinska je Amerika zauvijek pokopala rasističku izreku kako “američki predsjednik nikada neće biti crnac.” Amerikanci su svijetu otkrili novo lice koje svi pozdravljaju. Bez obzira što će konkretno donijeti Obama na čelu najmoćnije države svijeta već sada je učinjeno mnogo.