Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Benkovački krš pretvaraju u maslinike

Autor:

06.11.2008. 23:00
Benkovački krš pretvaraju u maslinike


Jučer je u okolici Benkovca održana prezentacija tvrtke Mediteranska Agroindustrija d.d. kao i najmodernijih strojeva za pripremu terena za sadnju maslina. Prezentacija strojeva održana je na krševitom terenu gdje su se prisutni mogli uvjeriti u njihovu efikasnost.
Radi se o strojevima koji zapuštene šumske terene i krš trenutačno pretvaraju u zemljište pogodno za sadnju maslina.
– Ovim strojevima se dnevno može pripremiti 3 hektara zemljišta za sadnju maslina. Stroj za sadnju maslina može posaditi dva hektara maslina, impresivni su brojke koje je iznio Mario Bratković iz Mediteranske Agroindustrije.
Tvrtka Mediteranska Agroindustrija planira u sljedećih tri do pet godina investirati preko 100 milijuna eura u dugogodišnje nasade maslina i izvoz maslinovog ulja. Tvrtkini stručnjaci su identificirali površine makije i šikare na području Dalmacije koje su prikladne za zasnivanje prava služnosti radi podizanja nasada maslina i utvrdili da postoji veliki potencijal za proizvodnju i izvoz maslina. Namjeravaju zaposliti 250 do 300 radnika, a u sezoni i dvostruko više na projektima sadnje i obrada maslina. Sa svojim planom upoznali su Vladu RH kao i resorna ministarstva. Dodajmo kako je osnivač Mediteranske Agroindustrije je njemačko dioničko društvo Ex-Oriente-Lux AG iz Reutlingena.