Čagljevi zaklali stotine ovaca

Slika korisnika admin
pag_ovce
Alenka FESTINI
Ovce - laka meta čagljeva

Grad Pag osnovao je Povjerenstvo za utvrđivanje štete od čagljeva koje se danas sastaje prvi put u 10 sati u prostorijama Poglavarstva. Predsjednik Povjerenstva je gradonačelnik Paga Andreja Bukša, a članovi su predsjednik Lovačkog društva Kamenjarka Robert Vrkić te ovčari Ante Stupičić, Ante Donadić i Ante Sabalić.

Kako nam je potvrdio gradonačelnik Bukša, zadatak Povjerenstva je napraviti procjenu štete u ovčarstvu, a koju su napravili čagljevi.

Važno je reći da su čagljevi posljednjih godina u svojim pohodima zaklali stotinu ovaca i janjadi na otoku. U organizaciji otočnih lovačkih društava, Paga, Povljane, Kolana i Novalje, održano je na desetke hajki. U pomoć lovcima dolazili su lovci iz susjednih mjesta u našoj županiji, ali unatoč brojnim uspješnim hajkama na tu krvoločnu zvijer, ustrijeljeno ih je svega pet. Procjene lovaca i ovčara su da na Pagu ima još čagljeva, budući da se pretpostavlja da je došlo do okota. Nije rijetko da se čagljevi kreću u paru, mužjak i ženka. Lovci ističu da je čaglja teško uočiti, brzo se kreće i lako se skriva na pašnjacima i kamenjaru, a brzo i pliva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno