Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Čagljevi zaklali stotine ovaca

Autor:

06.11.2008. 23:00
Čagljevi zaklali stotine ovaca

Foto: Alenka FESTINI



Važno je reći da su čagljevi posljednjih godina u svojim pohodima zaklali stotinu ovaca i janjadi na otoku. U organizaciji otočnih lovačkih društava održano je na desetke hajki, ali unatoč tome, ustrijeljeno ih je svega pet


Grad Pag osnovao je Povjerenstvo za utvrđivanje štete od čagljeva koje se danas sastaje prvi put u 10 sati u prostorijama Poglavarstva. Predsjednik Povjerenstva je gradonačelnik Paga Andreja Bukša, a članovi su predsjednik Lovačkog društva Kamenjarka Robert Vrkić te ovčari Ante Stupičić, Ante Donadić i Ante Sabalić.
Kako nam je potvrdio gradonačelnik Bukša, zadatak Povjerenstva je napraviti procjenu štete u ovčarstvu, a koju su napravili čagljevi.
Važno je reći da su čagljevi posljednjih godina u svojim pohodima zaklali stotinu ovaca i janjadi na otoku. U organizaciji otočnih lovačkih društava, Paga, Povljane, Kolana i Novalje, održano je na desetke hajki. U pomoć lovcima dolazili su lovci iz susjednih mjesta u našoj županiji, ali unatoč brojnim uspješnim hajkama na tu krvoločnu zvijer, ustrijeljeno ih je svega pet. Procjene lovaca i ovčara su da na Pagu ima još čagljeva, budući da se pretpostavlja da je došlo do okota. Nije rijetko da se čagljevi kreću u paru, mužjak i ženka. Lovci ističu da je čaglja teško uočiti, brzo se kreće i lako se skriva na pašnjacima i kamenjaru, a brzo i pliva.