Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Deset dana bez ekrana

Autor: Tomislav Jerak

06.11.2008. 23:00
Deset dana bez ekrana


Rezultati istraživanja ankete na uzorku od 227 učenika triju zadarskih osnovnih škola ukazuju da se vrijeme mladih provedeno pred ekranima izjednačilo s vremenom boravka u školi


Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Cinaz ove subote pokrenuti projekt pod nazivom “Deset dana bez ekrana”. Cilj projekta je predložiti učenicima osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole apstinenciju od neselektivnog korištenja medija, tj. od svih sadržaja medija koji nisu obrazovnog karaktera već, kako kažu pokretači, “manipulativnog”, kao što su SMS poruke, blogovi, kompjutorske igre, facebook i ostali, preko kojih sve češće dolazi do nasilja među djecom.
– Zadatak ovog projekta je potaknuti djecu da smanje vrijeme koje provode pred ekranima, kako bi se poboljšala komunikacija među učenicima te između roditelja i djece. Želimo, također, da kroz radionice djeca steknu adekvatne kompetencije za razvijanje kritičkog stava prema pojedinim medijskim sadržajima, odnosno da razlikuju manipulativni od obrazovnog sadržaja, ističe predsjednica udruge Mirela Tolić.
Voditelji projekta su Mirela Tolić, predsjednica udruge Cinaz, Ivana Drobac, tajnica Udruge i koordinatorica projekta, mr. Patrick Levačić, mr. Nenad Zekanović Nenad Vertovšek, Bruno Ćurko i prof. dr. Zlatko Miliša, supervizor projekta.
– Projekt je započeo u Francuskoj u svibnju 2008. godine, a osmislio ga je Xavier Remye, direktor škole Ec Ziegelwasser, uz čiju suradnju realiziramo i ovaj naš projekt. Na ideju o projektu smo došli nakon zabrinjavajućih podataka koje smo dobili anketirajući učenike, kaže Tolić.
Rezultati istraživanja ankete na uzorku od 227 učenika triju zadarskih osnovnih škola ukazuju da se vrijeme mladih provedeno pred ekranima izjednačilo s vremenom boravka u školi. Istraživanja pokazuju da gotovo 11 posto učenika sjedi dnevno više od pet sati ispred računala, jedan je preko sat vremena uz mobitel, a 12 posto je oko pet sati ispred televizora, iz čega se može zaključiti da se tu radi o ovisnosti o medijima.
– Problem je što u Hrvatskoj ne postoje centri za mlade, djeca su zbog svoje neaktivnosti vezana uz ekrane. Mi ćemo u ovaj projekt spojiti tri radionice, medijsku, novinarsku te kritičku, koje će pomoći polaznicima našeg projekta da kroz tih deset dana kreativno osmisle svoje slobodno vrijeme. Roditeljima ćemo dati upute na sastanku te će dobiti dnevnik u koji će upisivati svoja zapažanja tijekom trajanja projekta, dodaje Tolić.
Udruga Cinaz poziva sve medije na suradnju pri ovom projektu te poručuje svim zainteresiranim učenicima i roditeljima neka ih posjete u njihovim prostorijama u Providurovoj palači do kraja ovog tjedna.