Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Doživljaji Argonauta

Autor:

06.11.2008. 23:00
Doživljaji Argonauta

Foto: Vedran SITNICA



Na Odjelu za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru jučer je predstavljena knjiga “Apolonije Rođanin, doživljaji Argonauta”, u prijevodu akademika Branimira Glavičića. Riječ je o još jednom vrsnom uratku uglednog profesora zadarskog Sveučilišta. Priča o Jazonu i 50 heroja, po Apoloniju, predstavljena je u hrvatskom prijevodu, uz original na grčkom. Uz prijevod, u knjizi se nalaze i karte, kao i osvrt prevodioca.
Knjigu, odnosno prijevod, su predstavili doc. dr. sc. Milenko Lončar, u ime izdavača dr. sc. Dimitrije Savić i sam prevodioc akademik Glavičić. Lončar je, govoreći o Apoloniju i njegovu uratku, kazao kako je riječ o jednoj avanturi. Kad je riječ o prijevodu istaknuo je kako se radi o nevjerojatno čitkom prijevodu.
Dimitrije Savić je kazao kako su Grci smatrali to putovanje historijskim događajem. Istaknuo je kako nema više historičara koji sumnja u ovu historičnost.
Na samom kraju prisutnima se obratio i sam prevodilac. A prisutnih je bilo više no što se očekivalo, pa je dvorana Odjela za klasičnu filologiju bila pretijesna za sve koji su htjeli još jednom čuti priču o Argonautima. Između svakog izlaganja stihove je čitala studentica Sanja Božović.