Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maksanu zlato, Nekiću bronca

Autor: Nives Rogoznica

06.11.2008. 23:00
Maksanu zlato, Nekiću bronca


Maksan se, s izumom venecijanera upravljanih magnetima, našao među četvoricom hrvatskih inovatora koji su kući donijeli zlato, dok je Nekić osvojio broncu za dijagnostički uređaj “Cro-bio-ner”


Biogradski inovatori Zoran Maksan i Rade Nekić su na 60. međunarodnoj izložbi inovacija, novih tehnologija i proizvoda “IENA 2008.”, održanoj između 30. listopada i 2. studenoga u Nürnbergu, osvojili prestižna priznanja.
Maksan se, s izumom venecijanera upravljanih magnetima, našao među četvoricom hrvatskih inovatora koji su kući donijeli zlato, dok je Nekić osvojio broncu za “Cro-bio-ner”. Riječ je, kako je u više navrata pojasnio Nekić, o elektronskom uređaju za samostalnu primjenu u dijagnostici i liječenju koji registrira nedostajuće i disharmonične vibracijske frekvencije unutar organizma čovjeka te vršeći biostimulaciju organizma nadoknađuje nedostatne frekvencije pružajući mogućnost prirodnog samoizlječenja.
Udruga inovatora hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture u Nürnbergu su se, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatske gospodarske komore, predstavile s 28 inovacija među kojima i 11 radova mladih inovatora, izvijestili su iz Udruge inovatora Hrvatske dodajući kako je hrvatski izložbeni prostor posjetio značajan broj poslovnih ljudi iz Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih zemalja zanimajući se za mogućnosti i oblike suradnje s našim inovatorima.
– Naime, od 17 inovacija, 10 ih je već komercijalizirano što znači da se može razgovarati o konkretnoj poslovnoj suradnji kao što je mogućnost proizvodnje, količina i cijena, istaknuto je u priopćenju koje potpisuje zamjenik glavnog tajnika udruge Pavao Havliček.
Ova godina ostat će u sjećanju hrvatskih inovatora kao jedna od uspješnijih po poslovnim kontaktima i broju osvojenih priznanja. Niti dva dana po završetku izložbe, u Udrugu inovatora Hrvatske, ali i na adrese autora stiglo je više upita za poslovnu suradnju, dodaje se u priopćenju.
U konkurenciji s više od 700 inovacija iz 25 država, hrvatski inovatori ukupno su osvojili 16 medalja; četiri zlatne, jednu srebrnu i 11 brončanih u seniorskoj konkurenciji te 7 medalja; 2 zlatne, jednu srebrnu i četiri brončane u juniorskoj konkurenciji.
Uz Zorana Maksana, zlatom su ocijenjeni i izum elektromotora s višeslojnim permanentnim magnetima ugrađenim u rotorski laminat profiliran za veliki doprinos reluktancije u ukupnom momentu motora dr. sc. Branimira Ružojčića, solarni toplinski kolektor Marijana Čerkeza i roto-rašpa Romana Krunića.
U konkurenciji mladih inovatora zlatnu je medalju dobio Davor Gusić za uređaj “Help Alarm” koji služi kao pomoć za nepokretne i teško pokretne osobe te Filip Blagus za inovaciju “Separator”.