Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Crnom procvrkutalo 300 kanarinaca

Autor: Velimir Brkić

06.11.2008. 23:00
U Crnom procvrkutalo 300 kanarinaca

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Izložbu u Crnom organizirali smo jer je općepoznato kako su Crničani itekako poznati i priznati ljubitelji ptica. Dakako i zbog edukacije djece, ali i odraslih kako bismo ih potaknuli na uzgajanje ptica, prvenstveno kanarinaca i baštara, govori Hrvoje Batur, predsjednik udruge


Zadarska ornikulturna Udruga za uzgoj i zaštitu ptica jučer je u Društvenom domu u Crnom otvorila izložbu ptica. Na izložbi je prezentirano preko 300 ptica, uglavnom kanarinci boja, kanarinci baštare, kanarinci faune Europe, lipokrom kanarinci i druge vrste kanarinaca koji su na prvenstvima Dalmacije i Hrvatske osvojili pregršt medalja i priznanja. Izložba je otvorena još danas i sutra. Danas se može razgledati do 20.00 sati, dok će sutra, u subotu, izložba u Crnom biti otvorena do 14.00 sati.
– Izložbu u Crnom smo organizirali jer je općepoznato kako su Crničani itekako poznati i priznati ljubitelji ptica. Dakako i zbog edukacije djece, ali i odraslih kako bismo ih potaknuli na uzgajanje ptica, prvenstveno kanarinaca i baštara, govori Hrvoje Batur, predsjednik udruge, napominjući kako će sutra, u subotu, svim ljubiteljima ptica biti omogućena i kupnja ptica po izuzetno povoljnim cijenama.
Udruga trenutačno ima oko 60 aktivnih članova, među kojima je veliki broj novopridošlih članova. Osnovana je 1975. godine i kroz nju je prošlo preko 200 uzgajivača, ljubitelja ptica. Udruga je članica Saveza ornitoloških udruga Dalmacije i južne Hrvatske te Ornitološkog saveza Hrvatske. Djelokrug rada je promidžba i unaprjeđenje ornikulture te aktivna briga o zaštiti ptica. Organiziranjem izložbi doprinose i očuvanju i zaštiti prirode.
– Iz godine u godinu, sve smo uspješniji. Po broju osvojenih medalja na natjecanjima diljem Hrvatske, naša udruga i članovi napreduju, rekao je Šime Gobin, tajnik udruge, dodajući kako pojedinačna financijska izdvajanja nisu golema, ali ovaj hobi iziskuje veliku ljubav i ipak neka određena novčana sredstva za hranu za kanarince, za prstenovanje i slično.
Pred zadarskom udrugom je Prvenstvo Dalmacije koje će se održati u Dubrovniku od 13. do 16. ovog mjeseca te Prvenstvo Hrvatske u Rijeci od 3. do 7. prosinca. Početkom iduće godine zadarski uzgajivači ptica odlaze i na Svjetsko prvenstvo u Italiju.
– Posebno apeliramo na sve građane Zadarske županije koji se bave uzgojem strogo zaštićenih divljih ptica, a nisu regulirali svoj status da to mogu napraviti preko naše udruge, poručio je Batur iskoristivši prigodu da zahvali Gradu Zadru na čelu s gradonačelnikom dr. Živkom Kolegom na svekolikoj podršci i potpori.