Upozoreno na važnost prevencije i kontrole tlaka i šećera u krvi

Slika korisnika admin
secer
Ivan JAMIČIĆ
Kontrola šećera u krvi provedena je na 80-ak korisnika doma od kojih su 24 korisnika dijabetičari

Zadarska udruga dijabetičara i Dom za stare osobe u Zemuniku jučer su organizirali već tradicionalno mjerenje šećera u krvi i kontrolu krvnog tlaka za korisnike Doma.

Prema riječima Serđa Mičića, predsjednika Zadarske dijabetičke udruge, kontrola šećera u krvi i krvnog tlaka iznimno je važna radi prevencije i ranog otkrivanja dijabetesa, budući da proces svojevrsne inkubacije do manifestacije simptoma bolesti može trajati i do sedam ili osam godina.

- Kontrola šećera u krvi provedena je na 80-ak korisnika doma od kojih su 24 korisnika već dijabetičari, govori Zemira Kasap, glavna sestra u domu, dodajući kako izuzetno dobro organizirana liječnička skrb svim korisnicima doma omogućuje redovite kontrole, ne samo šećera i tlaka u krvi već i druge redovne i po potrebi specijalističke pretrage.

Inače, Svjetski dan šećerne bolesti obilježit će se 14. ovog mjeseca pod motom, dijabetes i njega stopala, kako bi se spriječile komplikacije vezane uz dijabetičko stopalo. Tog dana će se u prostorijama zadarske udruge u Ulici bana Josipa Jelačića kod hotela Iž, u suradnji s učenicima Medicinske škole Ante Kuzmanića, održati besplatna akcija kontrole šećera u krvi za sve građane.

- Trend naglog porasta oboljelih od šećerne bolesti nazočan je danas u cijelome svijetu, i to prvenstveno kao posljedica stresnog načina života, ali i pretilosti. Imajući to u vidu uvijek naglašavamo važnost prevencije i redovite kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka, istaknuo je Serđo Mičić, dodajući kako je Svjetski dan šećerne bolesti međunarodna kampanja kojoj je cilj povećati opću budnost i upozoriti javnost na uzroke, simptome, preventivu, liječenje i posljedice neliječene šećerne bolesti.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno