Uprava Maraske zadovoljna restrukturiranjem

Slika korisnika admin
maraska
Filip BRALA
Moderna tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića

Maraska d.d. Zadar prvih je devet mjeseci ove godine završila gubitkom od 6,8 milijuna kuna - s očekivanim i u potpunosti planiranim sukladno nastavku procesa restrukturiranja i ulaganja u infrastrukturu,navodi se u komentaru uprave. Ovo je pojašanjenje dato iako su lani za devet mejseci rezultati tvrtke bili bitno bolji, iako je i tada iskazan gubitak. No podaci za prošlu godinu nisu u potpunosti usporedivi zbog iznimnog udjela izvanrednih prihoda vezanih za same nekretnine odnosno vlasništvo.

 Osim toga kako u svom komentaru ističe uprava iz tekućeg poslovanja ostvaruju dobit, ali je ona poništena nasljeđenim problemima odnosno troškovima financiranja i izvanrednim troškovima.

Maraska je u ovom rezultatu zabilježila rast prihoda u domaćem prometu od 12,5 posto odnosno 15 posto u trećem kvartalu ove godine.

Ostvareni rezultati posljedica su provođenja procesa restrukturiranja i ulaganja u potrebne infrastrukturne i sirovinske baze ali i povećanih cijena inputa koje kao i u prvom polugodištu ove godine nije pratilo povećanje prodajnih cijena.

Navode i da je na rezultate poslovanja, sukladno aktualnoj gospodarskoj situaciji na globalnom tržištu, utjecalo i smanjenje tečaja inozemnih valuta, posebice dolara, obzirom je Maraskino poslovanje i prodaja najviše vezana upravo uz ovu valutu.

Ukupni prihodi Maraske u prvih devet mjeseci iznosili su 67.006 milijuna kuna i u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje povećani su za 9 posto, dok su prihodi od prodaje u zemlji povećani za 12,5 posto, čime se smatraju potvrđuje prihvaćenost i rast prepoznatosti Maraskinih proizvoda na domaćem tržištu.

Ukupni rashodi povećani su pak za 15.4 posto, na 75.9 milijuna kuna, na što je ponajviše utjecao rast materijalnih troškova i nastavak ulaganja u sirovinsku bazu.

Ime, nastanak i razvoj Maraske utemeljeni su na preradi jedinstvene autohtone voćke - višnje maraške, koja najbolje uspijeva na području zadarskog zaleđa i dalmatinskog priobalja, te tvrtka predstavlja jednu od najvrijednijih industrijskih tradicija Zadra ali i Hrvatske. Iako su rezultati i dalje negativni Zadrani su s ovakovim slijedom sigurni da će ova trdicionalna proizvodnja opstati a nadaju se i razvijati se. To potvrđuje moderna tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića te ponos Maraske - ogroman voćnjak koji osigurava siorivnsku bazu kao i dorbi odnosi s kooperantima uzgajivačima maraske.

Zahvaljujući kvaliteti zasnovanoj na dugogodišnjoj tradiciji, prirodnim sastojcima i tradicionalnoj recepturi, liker Maraschino proglašen je šampionom u kategoriji jakih alkoholnih pića na ovogodišnjoj Sabatini krajem listopada još je jednom potvrđujući vrijednost Maraskinih proizvoda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno