Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Dva dana prijateljstva i dobrih projekata

Autor: Damir Maričić

06.11.2009. 23:00
Dva dana prijateljstva i dobrih projekata


Dojam je vašeg reportera da je riječ o druženju starih prijatelja koji traže nova područja na kojima se na obostranu korist valja raditi u građenju Europe regija
Burnim pljeskom 64 člana Skupštine Južnomoravske regije u velikoj vijećnici i kratkim obraćanjem župana Zadarske županije i hejtmana Michala Hašeka prekinuto je redovno zasjedanje te su se svi vijećnici i članovi Vlade regije spustili da zajednički otvore izložbu radova HDLU u foajeu zgrade Južnomoravske regije. Župan Stipe Zrilić i sam među autorima obrazložio je izložbu kao dašak juga, mirisa mora, smokve i bora ovdje u srcu Europe.
Izložbu prati katalog autora i samog suizlagača (s dvjema fotografijama) Tomislava Marijana Bilosnića, a izloženi su nazočili i Kosta Kostov i Ivo Govorčin, kao i svi zadarski učesnici u dvodnevnim aktivnostima, veleposlanici Češke Republike u Hrvatskoj i Republike Hrvatske u Češkoj ekscelencije Karel Kuhnl i Frane Krnić i uglednici javnog života Južnomoravske regije.
Široka područja suradnje
Na sastancima koji su ovom prethodili čelnici Županije i Regije razgovarali su o dosadašnjoj suradnji te otvorili nekoliko novih tema od kojih je najznačajnije istaknuti moguću suradnju između Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Mendel, suradnju na razini jedinica lokalne samouprave te suradnju Opće bolnice Zadar i bolnica u Brnu, kao i gospodarsku suradnju čije ostvarenje je podržao i predsjednik Češko-hrvatske gospodarske komore Ivo Nešpor. Ovog se puta govorilo i o projekcijama Baltičko-jadranskog prometnog pravca što ima izniman značaj za ovu regiju (čeka spoj autoceste brno-Beč direktno jer je za sada autocesta na trasi Beč-Bratislava-Brno na nešto idućoj ruti), ali i Zadar su županiju koja gradi megaprojekt Nove luke Zadar s čime je Zrilić načelno upoznao kolege. Također spomenut je i nastavak suradnje na području turizma u što ne sumnjamo. Poljoprivreda i ovdašnja iskustva, ali i vrhunski rezultati u vinarstvu, kao i obrazovanju i znanosti, uz aktiviranje takvog studija u nas dovode i do suradnje Sveučilišta.
U sastavu zadarskog izaslanstva bili su i ravnatelj Opće bolnice Zadar Dario Nakić te glavna sestra Ivana Gusar. Obišli su sve tri regionalne bolnice i dogovorili daljnje oblike suradnje i razmjene iskustava. Direktor NK Zadar Novica Erlić posjetio je ovdašnji nogometni klub s kojim NK Zadar već neko vrijeme surađuje. Ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu Jurica Šoša i Dina Bušić, zadužena za odnose s javnošću, održali su sastanak s programskim menadžerom Filharmonije iz Brna s ciljem dogovora gostovanja ove ugledne Filharmonije na Glazbenim večerima 2010. godine.
Prorektor Sveučilišta u Zadru Srećko Jelušić kontaktirao je s kolegama sa Sveučilišta Mendel najstarijeg i najsnažnijeg poljoprivrednog sveučilišta u Češkoj smještenog na impresivnim prostorima Lednica dijelom i dvorcima pod UNESC-om koje vrijedi vidjeti. Tamo je u Ribarskom zamku posjet i završen.
Župan i pročelnik Ivan Šimunić posjetili su Slavkov (Austerliz) gdje su se susreli s gradonačelnikom i suradnicima te obišli dvorac, kao i spomenik i muzej tzv. bitke triju careva u kojoj je 2. prosinca 1805. godine Napoleon porazio austrijsko-rusku vojsku u ratu tri cara. Ovdje se na taj datum očekuje delegacija Paga s kojim Slavkov želi razvijati prijateljstvo.
Intenzivni kontakti
Zadarska županija potpisala je 2007. godine Sporazum o suradnji s Južnomoravskom regijom koji se do danas realizirao kroz više posjeta predstavnika te regije našoj županiji, kroz njihovo sudjelovanje na manifestaciji “Eko etno Hrvatska”, kroz donaciju sredstava Općoj bolnici Zadar kojima je kupljen ultrazvuk, kroz predstavljanje Turističke zajednice Grada Paga u Brnu, kao i JMR u Zadru.
Imamo kontakte između razvojnih agencija te Općine Sali i predstavnika JMR.
Pomoćnica pročelnika u Uredu župana Danijela Nižić koja je stajala iza svih protokolarnih i pripremnih poslova naradila se, a njene su spoznaje o svim interesima za buduću suradnju dragocjene.
Naravno treba kazati da postoji i suradnja Gospodarskih komora koja ima osnova biti nastavljena i unaprijeđena jer dva gospodarstva (istina ono južnomoravsko puno snažnije) su komparativna. Iskustva Južnomoravske regije u korištenju EU fondova i mogućnost multilateralnog regionalnog korištenja projekata EU stvar je na kojoj se radi.


Suradnja zadarske županije i Južnomoravske regije uzor svima


– Izuzetno pozitivan trend. Najbolji i najrazgranatiji primjer međuregionalne suradnje regija Češke Republike i Republike Hrvatske upravo su Zadarska županija i Južnomoravske regija. U tom su smislu uzor i putokaz drugima. Naravno da moramo govoriti i o mogućnostima daljnjeg unapređenja gospodarskih odnosa među našim zemljama. Suradnja u vanjskoj trgovini može se unaprijediti, a sadašnja bilanca je 1:6 u korist Češke. Jedina iznimka u pozitivnom smislu izvoza i uvoza s ovog područja je također Zadarska županija te je i u tom pogledu to putokaz što i kako raditi. Postoje mnogi temelji na kojima se ti odnosi mogu unapređivati. Istaknuo bih značenje sveučilišne suradnje gdje Sveučilište u Zadru s današnjim Sveučilištima ima prostor unapređenja odnosa i na polju slavistike odnosno kroatistike, kazao nam je ovim susretima nazočan veleposlanik Republike Hrvatske u Češkoj Republici Frane Krnić. Krnić je karijerni diplomat s gotovo 40 godina rada tijekom kojih je bio i u Italiji, Čileu, Madrifu, Kraljevini Nizozemskoj, SAD-u, Mađarskoj, a ovdje je nešto manje od pola godine. O značenju ovih odnosa svjedoči i nazočnost veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj J. E. Karela Kuhnla ovim susretima.
– Jer ovi odnosi nadmašuju značenjem samo suradnju dvaju regija i nacionalno su značajni. Kada spominjem kroatistiku vjerujem da će gospođa prof. dr. Helena Peričić taj put nastaviti. Kroatistika u cijeloj Europi ima sve manju zastupljenost, a slavistički studiji imaju sve veći interes za Rusiju i sl. Jedina iznimka i u tome je upravo Brno i današnje Sveučilište.
Češka je konačno upravo dok smo ovdje prihvatila Lisabonski ugovor, što će također imati pozitivne reperkusije na Hrvatsku i put u EU?
– Moramo kazati da je podrška Češke Republike našem učlanjenju u EU apsolutna i neupitna od početka. Pitanje češkog odlaganja prihvaćanja Lisabonskog ugovora nema dakle veze s nama i pitanjem proširenja EU već je stvar unutarnjih čeških odnosa. Mi smo i do sada imali i ubuduće očekujemo snažnu potporu Češke hrvatskom učlanjenju u EU. Ono što posebno želim istaknuti je ne samo podrška Vlade i službenih krugova već i svih građana.
O Česima kao našim turistima i njihovoj ljubavi za Jadran ne treba ni govoriti osim možda spomenuti na sreću sada zamrle incidente oko podcjenjivanja čeških turista?
– Hrvatski Jadran je prva češka turistička ljubav i izbor. Neka naše prepotentnosti u gledanjima prema današnjim stanovnicima našim turistima valja zaboraviti, a svatko tko je upoznat s ovom zemljom to zna.
Uglavnom, biti hrvatski ambasador u Češkoj je:
– Iznimno ugodno, jer moram kazati da su nam sva vrata otvorena, a zadovoljstvo je kad ih netko kao Zadarska županija i prolazi.
Na kraju nam je veleposlanik Krnić najavio i još jedan iskorak – projekt prijevoda naše književnosti na češki, a prvi je iskorak izdanje knjige Helene Peričić “Domnana i bijele ovce”.