Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

I Zadarska županija među “pozitivcima”

Autor: Damir Maričić

06.11.2009. 23:00
I Zadarska županija među “pozitivcima”

Foto: Adam VIDAS



Iako izvoz pada i u Zadarskoj županiji, uvoz pada jače – Među lokalnim samoupravama apsolutni prvak rasta su Kali
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), na kraju trećeg tromjesečja ove godine veća vrijednost izvoza od uvoza zabilježena je u 11 županija, gotovo dvostruko više nego lani, a što je jedan od najboljih rezultata uopće. Za Zadarsku je županiju bitno da je upala u “pozitivce” makar kao i sve druge smanjila izvoz.
Iako je većina županija rujan završila s viškom u robnoj razmjeni s inozemstvom, saldo hrvatske vanjsko-trgovinske razmjene na kraju rujna ove godine bio je u minusu za više od 7,9 milijardi američkih dolara jer “kapitalci”, dakle najkrupnija su ona gospodarstva što stvaraju izraziti robni manjak na čelu sa Zagrebom..
U tom ukupnom iznosu deficita 83,5 posto ili 6,6 milijardi dolara ima Grad Zagreb, s 37 posto ukupnog hrvatskog izvoza, ali i 60 posto ukupnog uvoza.
Ukupni je hrvatski robni izvoz u devet mjeseci iznosio 7,6 milijardi dolara, od čega se na izvoz poduzetnika s područja Zagreba odnosi 2,8 milijardi, dok je vrijednost ukupnog uvoza iznosila 15,5 milijardi dolara, od čega se 9,4 milijarde odnosi na Zagreb.
Na kraju rujna ove godine najveći višak u robnoj razmjeni s inozemstvom, u iznosu od 107,4 milijuna dolara, imala je Varaždinska županija.
Drugo mjesto također je ostalo nepromijenjeno prema lani i drži ga Sisačko-moslavačka županija sa suficitom u iznosu 77,6 milijuna dolara.
Uz njih, mjesto na listi županija koje više izvoze nego što uvoze, kao i prošle godine, zauzele su i Virovitičko-podravska (suficit od 34,7 milijuna dolara), Karlovačka (34,3 milijuna), Požeško-slavonska (23,6 milijuna) te Brodsko-posavska županija (5,7 milijuna dolara).
Njima su se u prvih devet mjeseci ove godine, uglavnom zbog znatno većeg pada uvoza od izvoza, pridružile Krapinsko-zagorska, Međimurska, Šibensko-kninska, Zadarska i Koprivničko-križevačka županija.
Suficit Krapinsko-zagorske županije na kraju rujna iznosio je 35 milijuna dolara, a na što je utjecao veći pad uvoza, za 38,4 posto, nego pad izvoza, za 22,9 posto.
U Međimurskoj je županiji istodobno zabilježen pad izvoza za 33,4 posto, a izvoza za 23,9 posto, a suficit te županije iznosi 21,8 milijuna dolara.
Šibensko-kninska županija je pak rujan završila s 5,7 milijuna dolara vanjsko-trgovinskog suficita, a Zadarska s 3,55 milijuna dolara. Izvoz Šibensko-kninske županije pritom je pao za 41,9 posto, uz pad uvoza od 46,7 posto, dok je izvoz Zadarske županije smanjen za 14,1 posto, a uvoz za 34,5 posto.
Pokrivenost uvoza izvozom ipak je poboljšana, ali samo zbog jačeg pada uvoza. Analitičari tome ne pridaju pozitivan predznak što znači i manje ulaganja i manje buduće proizvodnje, odnosno ukupno opadanje gospodarskih aktivnosti.
 


Stanje po općinama i gradovima Zadarske županije


Gledano na područja lokalnih samouprava u Zadarskoj županiji od 147 milijuna dolara izvoza u ovih devet mjeseci Poličnik sa 47 milijuna dolara i dalje je glavni Poličnik (u najvećoj mjeri Aluflexpack), ali s padom od 27 posto u odnosu na lanjskih 63 milijuna $ u isto vrijeme. Slijedi Zadar s 34 milijuna dolara i jednakim postotkom pada. Benkovac se zbog pada od čak 37 posto s 21 milijun dolara izvoza zadržao za mrvicu ispred Kali s najvećim ovogodišnjim rastom (237 posto?!) koje su na 20 milijuna dolara. Sveti Filip i Jakov je sa 16 posto rasta na 9,5 milijuna dolara. Gračac je sa 73 posto rasta na 4,3 milijuna dolara, dok su Pakoštane s četiri posto rasta ostale iza sa 3,4 milijuna dolara. Vrijedni uspjeh Općine Stankovci koja je sada na 1,7 milijuna dolara, ali preseljenje Ostree jamči da ćemo ih u ovim pregledima ubuduće i žešće gledati. Biograd se uspio vinuti preko milijuna, odnosno na 1,3 milijuna dolara. Najveći gubitnik je Obrovac, odnosno Elan motorni brodovi s padom od 75 posto (?!) na 2,6 milijuna dolara umjesto preko 10 lani.
Površnim čitanjem i bez posebnog analiziranja ono što je poznavateljima jasno je da je Zadarsku županiju i ovog puta održala – riba. Naime, u svjetskoj krizi drugi su industrijski proizvodi u problemima, dok prema prastarim zakonitostima u krizi hrana je uvijek dobar izbor.