Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

“Ključ u ruke” bez po muke

Autor:

06.11.2009. 23:00
“Ključ u ruke” bez po muke

Foto: Tomislav JERAK



Kako se općina širi i potrebe mještana su sve veće, a ovaj je program jedan od najboljih programa poticane stanogradnje, jer se realizira postupkom “ključ u ruke”, bez problema oko prijepisa vlasništva. Na vama je da se prijavite za projekt, a Općina će sastaviti listu prioriteta, kazao je Stjepan Marinović, zamjenik načelnika Općine Poličnik
Prezentacija Programa društveno poticane stanogradnje (POS) održana je prošlog četvrtka u prostorima Područne škole Briševo, a potom i u OŠ Poličnik za sve zainteresirane stanovnike općine Poličnik koji nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje. Prezentaciji su nazočili i okupljene informirali o svim važnim detaljima predstavnici Općine Poličnik, predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Vlade RH i to Davor Lončar, općinski načelnik, njegov zamjenik Stjepan Marinović te Ana Saračević, pomoćnica direktora za prodaju u APN-u i Krešimir Žunić, voditelj Odjela prodaje APN-a.
Veliki interes
Kako je pojasnio Davor Lončar, riječ je inicijativi Općine Poličnik nastale prije gotovo dvije godine u suradnji s mjesnim odborima Briševo, Murvica, Poličnik i Suhovare zbog velikih potreba mladih mještana za stambenim zbrinjavanjem. Radi se o povoljnim uvjetima stambenog zbrinjavanja jer cijena četvornog metra stana iznosi 1.100 eura, a s obzirom da bi općina snosila trošak od oko 300 eura, cijena četvornog metra stana bila bi oko 800 eura.
– S obzirom da cijeli projekt moramo izraditi u skladu s prostornim planovima naše općine, prvo smo morali odrediti pozicije da bismo mogli započeti s drugom fazom, odnosno izradom Detaljnog plana uređenja. DPU smo završili za Suhovare, a kada smo krenuli s izradom DPU-a za Poličnik utvrdili smo da je interes mnogo veći nego što je predviđeni prostor. Stoga smo odlučili nakon završene prezentacije provesti anketu među zainteresiranima kako bismo utvrdili njihove želje, odnosno, koliko ih je zainteresirano za mješovito naselje, točnije, stambene zgrade i kuće, a koliko za samo manje stambene zgrade od 6 do 8 stanova, pojasnio je Lončar, istaknuvši da je i prezentacija nastala u suradnji s APN-om kako bi se zainteresiranima iznijele mjere i pravila prakse APN-a te prikazalo sve ono što će Općina ustupiti mještanima.
Naime, kako pojašnjava Lončar, unutar organizirane izgradnje kuća ili stambenih zgrada Općina namjerava ustupiti zemljište ispod tržišne cijene te izgradnju komunalne infrastrukture.
Anketni listić
– Zamolit ćemo zato sve danas okupljene da nakon održane prezentacije popune anketni listić te izraze svoje želje kako bi Općina završila tehničku dokumentaciju i Program nastavila dalje onako kako je u nadležnosti APN-a, naglasio je načelnik.
Prije prezentacije od strane APN-a prisutnima se obratio Stjepan Marinović, upoznavši okupljene sa svime što dobivaju poticanom stanogradnjom u svojoj općini.
– Kako se općina širi i potrebe mještana su sve veće, a ovaj je program jedan od najboljih programa poticane stanogradnje, jer se realizira postupkom “ključ u ruke”, bez problema oko prijepisa vlasništva. Na vama je da se prijavite za projekt, a Općina će sastaviti listu prioriteta. Vodimo brigu o vama i spremni smo izdvojiti vrijeme i sredstva da vam pomognemo u rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja, kao što smo s otvaranjem poslovnih zona rješili pitanje zapošljavanja, kazao je Marinović, dodavši da je predviđeno u svakom naselju izdvojiti jedan dio za građenje te pojasnivši koji bi to dio trebao biti konkretno za svako naselje.
Predstavnici APN-a predstavili su potom tri modela programa, točnije program A koji podrazumijeva izgradnju više stambene građevine, program B, odnosno kreditiranje dogradnje i završetka započete gradnje obiteljskih kuća i program C, koji podrazumijeva kreditiranje kupnje građevinskog materijala. Kako je naglašeno, najvažniji i jedini cilj POS-a je riješiti stambeno pitanje po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih.