Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krvoločni vukovi zaklali na desetke ovaca

Autor:

06.11.2009. 23:00
Krvoločni vukovi zaklali na desetke ovaca


Marko Marinović iz Kruševa, zaselak Marinovići, drugi put u dvije godine izgubio je ovce u napadu vukova. Prvi put prije dvije godine kada je u napadu vuka izgubio 15 ovaca, dok ovaj put šteta broji tri smrtno stradale i četiri teško ranjene ovce koje zbog dubokih ugriznih rana vjerojatno neće preživjeti noć. Iako su ovce bile zaštićene u toru, ograđene kamenim suhozidom visine 2,30 metara, to ih ni ovaj put nije spasilo od napada vuka.
Vitalni starac kojega smo zatekli nad mrtvim tijelima uginulih životinja slijedeće godine slavi devedeseti rođendan, ali unatoč poodmaklim godinama i stalnim problemima s vukovima odlučan je i dalje nastaviti uzgajati ovce.
– Ma neće meni oni ništa. Sad kad se ovo dogodilo, moram nabaviti jednog dobrog psa čuvara pa će cijela ova priča slijedeći put drugačije završiti, uvjeren je Marko.
Istog dana, na drugom dijelu Zadarske županije, u Golubiću, štetu je pretrpio i 45-godišnji Dušan Veselinović, gluhonijemi uzgajivač ovaca koji živi potpuno sam. Izuzmu li se rijetki posjeti kojeg dobronamjernika ili potencijalnog kupca drva za ogrjev ili obrađenog kamena koji Dušan obrađuje kada nije sa stadom, Dušanu su njegove ovce cijeli svijet, jedina živa bića s kojima dijeli noći i dane. Iako Dušan ima šarplaninca koji reagira kada osjeti vuka, uzalud je jer on ne čuje njegov zvuk. Jedino po njegovom ponašanju može primjetiti da se nešto događa. Upravo se to dogodilo za vrijeme posljednjeg napada. Negdje oko 17.30 sati Dušan je primjetio uznemireno ponašanje svog psa. Nervozni šarplaninac je letio gore-dolje, nakon čega se stado razbježalo. Nakon što je Dušan jedva smirio stado izbrojao je šest mrtvih i dvije ranjene ovce. Iako su sve ovce bile bremenite, Dušan neće dobiti nadoknadu u visini te odštete jer su životinje čak 60 posto pojedene, dakle bez dokaza o bremenitosti.
On ne prima niti poticaj resornog ministarstva, odnosno HPA (Hrvatske poljoprivredne agencije) jer nije u Upisniku poljoprivrednika. No, zahvaljujući pomoći susretljivog Zadranina Duje bit će u Upisniku i steći pravo na poticaj te će uz sredstva za nadoknadu štete od strane Ministarstva kulture (500,00 po grlu) i poticajna sredstava u iznosu od 120,00 kn po grlu kompenzirati nastalu financijsku štetu, a za emocionalnu će ipak trebati nešto drugo.