Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nedostaje djelatnika i prostora

Autor: Petra Mičić

06.11.2009. 23:00
Nedostaje djelatnika i prostora

Foto: Filip BRALA



Zbog obujma poslova često smo osjećali nedovoljan broj djelatnika. Svakako trebamo nove djelatnike. Drugi problem je bio izostanak novčanih sredstava Ministarstva kulture u cijeloj prvoj polovici 2009. godine. Bojim se da će recesija stopirati ne samo redovitu nabavu građe, već i toliko željeno i najavljivano proširenje Knjižnice na susjednu zgradu, naglašava Pehar
Gradska knjižnica Zadar i ove jeseni nastavlja sa svojim standardnim programima, izložbama (čiji su termini rezervirani sve do veljače 2010.), raznovrsnim radionicama za djecu, predavanjima, sastancima različitih udruga, predstavljanjima knjiga, redovitom mjesečnom tribini Morski utorak i drugim zanimljivim programima.
– Pridružili smo se tradicionalnoj književnoj manifestaciji “Mjesec hrvatske knjige”, kojom sve narodne knjižnice u Hrvatskoj promiču temeljnu djelatnost knjižnica: knjigu i čitanje. Kao i do sada “Mjesec hrvatske knjige” počeo je 15. listopada, a završava 15. studenoga. Kako je godina 2010. Međunarodna godina astronomije i ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je astronomiji. Gradska knjižnica Zadar organizira preko dvadeset događanja: izložbe, likovne radionice za djecu, susrete djece s piscima, pričaonice, kvizove zvanja, svaštarnice, književne večeri, predavanja… Gotovo sva ta događanja povezana su s astronomijom – zvijezdama, planetima, mjesecom i dr. U Mjesecu hrvatske knjige istaknuta je i suradnja s Astronomskim astronautičkim društvom Zadar.
Naravno, Gradska knjižnica se već godinama bori s nedostatkom zaposlenika, međutim zbog krize u cijeloj Hrvatskoj, taj problem će za sada ostati neriješen. Ravnatelj knjižnice pojašnjava kako je zbog recesije sve stalo, pa tako i otvaranje novih radnih mjesta, a ove godine su i godišnji odmori bili izuzetno teški u pogledu organizacije smjena, jer je Gradska knjižnica Zadar jedina narodna knjižnica u Hrvatskoj koja nema ljetno radno vrijeme, već cijelu godinu radi od 8 do 19.30.
– Više puta smo morali zvati na posao kolege s godišnjih odmora, a zbog obujma poslova koji su se morali napraviti još smo više nego obično osjećali nedovoljan broj djelatnika. Svakako trebamo nove djelatnike. Drugi problem je bio izostanak novčanih sredstava Ministarstva kulture u cijeloj prvoj polovini 2009. godine. Bojim se da će recesija stopirati ne samo redovitu nabavu građe, već i toliko željeno i najavljivano proširenje Knjižnice na susjednu zgradu, naglašava Pehar.
Ipak knjižnica nastavlja sa svojim projektima i tijekom zime pripremat će redovito godišnje izvješće o radu Gradske knjižnice Zadar te ga predstaviti u proljeće. Kasniji proljetni mjeseci (travanj ili svibanj) najvjerojatnije će biti u znaku “Zadar čita” – projekta promicanja čitanja koji se iduće godine širi na cijelu Zadarsku županiju te će se održati neizostavni Festival dječjih klapa.
– Zadovoljni smo radom knjižnice onoliko koliko su zadovoljni naši sugrađani i korisnici. Prema brojnim reakcijama čini se da jesu, no uvijek ostaje prostora za poboljšanja i uvođenje novih ideja, kazao je ravnatelj Pehar.