Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poziv za najduži stol

Autor: Jelica Farkaš

06.11.2009. 23:00
Poziv za najduži stol


Pozivamo i žitelje Moravskih Toplica da i oni svoje proizvode predstave na Etno-eno-eko gastrostolu, najdužem stolu koji bi iduće godine trebao biti dug oko 800 metara, kazao je Ivo Eškinja
U uzvratni prijateljski posjet Biogradu stigli su predstavnici Općine Moravske Toplice iz Slovenije. Zamjenika načelnika Alojzija Glavača i suradnike u biogradskoj Gradskoj vijećnici dočekali su gradonačelnik Ivan Knez i dogradonačelnik Marijan Stopfer te direktor Turističke zajednice grada Ivo Eškinja.
Nakon uvodnog pozdravnog govora gradonačelnika i dogradonačelnika, gostima iz Slovenije prezentiran je kratki film o Biogradu njegovoj razvojnoj orijentaciji, realiziranim i razvojnim projektima, kulturnim i povijesnim znamenitostima, kao i gastronomskoj ponudi s posebnim osvrtom na turizam i njegove iznimne rezultate na ovom području.
– Kao temeljna razvojna grana turizam je zadnjih godina postigao iznimne rezultate, kazao je direktor TZ grada Biograda Ivo Eškinja, dodajući pritom da Biograd danas raspolaže sa preko 10.500 ležajeva u hotelima, kampovima te privatnom smještaju. Tako i ove sezone kada mnogi bilježe pad, grad Biograd u prvih deset mjeseci ove godine bilježi rast u broju posjetitelja i broju ostvarenih noćenja za oko 9 %. Osim toga poznato je nautičko središte te se samim tim svrstao u sam vrh najpoželjnijih turističkih destinacija u županiji pa i šire. Ovom prigodom Eškinja je goste upoznao s tijekom turističke sezone odnosno prigodnim priredbama koje su je obilježile, a bez sumnje jedan od najznačajnijih je festival hrane i pića koji se pod nazivom Etno-eno-eko gastro stol, održava u gradu i najavljuje početak pune turističke sezone.
– Pozivamo i žitelje Moravskih Toplica da i oni svoje proizvode predstave na najdužem stolu koji bi iduće godine trebao biti dug oko 800 metara, kazao je Ivo Eškinja.
Nakon toga gosti iz Slovenije ukratko su predstavili svoju općinu kazavši da Biograd ima hladnu, a oni toplu vodu. Točnije njihov turistički potencijal su terme, a u njima se odvija uglavnom zdravstveni turizam. Što se tiče najdužeg stola svakako ćemo doći pokazati što sve nudimo, kazali su gosti iz Slovenije.
Gradonačelnik Ivan Knez pokazao je gostima maketu galije s potopljenog broda iz 16. stoljeća čiji je teret iz nalazišta kod otočića Gnalić predstavljen u arheološkoj zbirci biogradskog Zavičajnog muzeja.
Razmijenjeni su darovi, a nakon toga su gosti razgledali biogradsku povijesnu jezgru i grad Zadar.