Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar vam je divan, možete biti ponosni

Autor: Krešimir Bukvić

06.11.2009. 23:00
Zadar vam je divan, možete biti ponosni

Foto: Filip BRALA



Josipa je zadarskoj publici priredila koncert za sjećanje, večer ispunjenu istinskom «čarolijom» glazbe. Ave Maria, Boginja, O jednoj mladosti, Dok razmišljam o nama, Kraljica divljine, Gdje Dunav ljubi nebo, 1000 razloga, Živim po svome, Naivni, Magla i mnogi drugi hitovi, otpjevani s toliko topline, snage, s toliko puno emocija digli su na noge gotovo cijeli auditorij Arsenala
Tako to radi diva – u svega nekoliko riječi mogao bi se opisati skoro dvosatni koncert što ga je u petak navečer u Arsenalu održala jedna od najvećih glazbenih zvjezda Hrvatske Josipa Lisac. Dajući se do kraja, nakon dvije godine,  koliko je prošlo od njenog predposljednjeg boravka u Zadru, Josipa je zadarskoj publici ponovo priredila koncert za sjećanje, večer ispunjenu istinskom «čarolijom» glazbe koju su u stanju izvesti samo najveći.
Josipa ne treba prateće vokale, ne treba ton majstore, ne treba scenografiju, njena publika treba samo nju, njenu sposobnost da uživo zvuči jednako dobro kao i na albumu, pa čak i bolje, zaigrana gotovo kao djevojčica, spremna na nove aranžmane,  improvizaciju, novu «dušu» svojih pjesama – neprolaznih hitova koji jednako plijene sada kao i onda kada su po prvi put izvedeni.
Koncert je otvoren pjesmom Ave Maria, singlom s albuma Gubec -beg, izdanog davne 1975. godine, vremena kada se neki od jučer prisutnih ljubitelja Josipe u Arsenalu nisu bili još ni rodili. No to ih, a ni nas sve ostale nije spriječilo da beskrajno uživamo, da se prepustimo starim i novim pjesmama, glazbi koja je odavno postala naša isto toliko koliko i njena. Sljiedila je Boginja, pa O jednoj mladosti,  Dok razmišljam o nama i tako dalje, od hita do hita, bilo starog ili, pak,  novih poput 1000 razloga, Živim po svome, Naivnih, sve jednog boljeg od drugog, otpjevanih s toliko topline, snage, s tako puno emocija jednostavno «satkanih» u glazbu.
Čas gotovo na rubu suza, čas koketna, čas raspoložena za šalu, Josipa je s takvom suverenošću vladala binom, držeći «sve konce» koncerta u svojim rukama pa i onda kada su u prvom planu bili njeni sjajni glazbenici Gojko Tomljanović, Josip Grah, Borna Šercar, Davor Črnigoj i Elvis Penavi sa svojim vrhunskim solažama.
Kako je to izjavila prije koncerta Josipa je u Zadar donjela sve ono što ima, sve ono što jest, donjela je sebe, onako kako smo ju i navikli gledati, vizualno orginalnu, jučer navečer u Xsenia Designu, punu energije i želje da pruži publici ono najbolje. A publika je to itekako znala prepoznati, napunivši u impozantnom broju Arsenal, pljeskom nagrađivajući svaku njenu izvedbu, svaku dosjetku. Opraštajući se riječima “Zadar vam je divan, možete biti ponosni”, Josipa je zaključila koncert koji će se zasigurno još dugo pamtiti.