Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plenković apsolutni pobjednik Sabatine

06.11.2011. 23:00
Plenković apsolutni pobjednik Sabatine


Posebna je sreća što je mlada loza bez upotrebe umjetnih gnojiva dala tako dobro vino, istaknuo je vlasnik Zlatnog otoka d.o.o.


Proglašenjem šampionskih vina u subotu je u hotelu Kolovare u Zadru završena 21. Sabatina, međunarodna manifestacija vinara i vinogradara. Prvi put u povijesti dvije glavne nagrade pripale su istom proizvođaču – Zlatan otok d.o.o., koji je šampionsku titulu dobio u kategoriji crnih vina za Zlatan Plavac Grand CRU 2008., te kod bijelih za Zlatan Pošip 2010.
Đordano Peršušić u Poreč nosi titulu šampiona pjenušavih vina koju je dobio za svoj Misal Rose. Najbolje crno zadružno vino je Ivan Dolac Barrique 2007. Poljoprivredne Zadruge Svirče – Badel 1862. Najbolje bijelo zadružno vino je Pošip Čara 2010., Poljoprivredne zadruge Pošip iz Čare. Šampion za izgled proizvoda je Badelovo vino Korlat. U kategoriji jakih alkoholnih pića šampion je Smokvin liker proizvođača Dalmata CO iz Dugopolja.
Posebno zanimljivo bilo je u kategoriji otvorenih vina. Od ukupno 150 natjecatelja, svoje vino je prijavilo čak 70 vinara iz Zadarske županije. Tako je Syrah 2010. benkovačkog gradonačelnika Branka Kutije ponio titulu najboljeg crnog otvorenog vina, a Graševina 2010. Darka Krola iz Splita je nabolje bijelo otvoreno vino. Od ostalih proizvođača iz Zadarske županije zapažen nastup na Sabatini imao je Šime Škaulj iz Nadina koji je za svoj Merlot 2009. dobio 3. nagradu za izgled proizvoda.
Na maloj svečanosti prije službene ceremonije dodjele nagrada, šampion Sabatine 2011. Zlatan Plenković je rekao okupljenim novinarima da je s crnim vinima već dvaput bio najbolji na Sabatini, ali da mu je nagrada za Pošip posebice draga. Njegov Pošip dolazi iz Makarske gdje na zemljištu Hrvatskih šuma, Plenković ima pravo služnosti. Vinograd je star samo pet godina, pa je posebna sreća što je mlada loza bez upotrebe umjetnih gnojiva dala tako dobro vino. No Plenković je dodao kako je nažalost, Hrvatska zemlja na vinogradarskom začelju, ali je Vlada RH učinila velike napore kako bi se u konačnici hrvatsko vino izbrendiralo i postalo prepoznatljivo na tržištima svijeta.


Zadarske zlatne medalje




BUTELJIRANA VINA
Nadinska rana “Vina Vrsaljko” Benkovac
Merlot Šime Škaulj Benkovac
JAKA ALKOHOLNA PIĆA
Orahovac, Peach, Blue curacao, Šljivovica, Domaći brandy – Maraska
Maraskino – Samostan benediktinki Svete Marije Zadar
OTVORENA VINA
OPG Šime Škaulj, Marijan Vrsaljko, Branko Kutija, OPG Đino Matulić, Tomislav Glavić, Vina Vrsaljko, OPG Božo Bačić, Dario Fiolić, Oliver Sinovčić, Zvonimir Vlatković, Božo Glavić, Stanko Čačić, SIGMA d.o.o. – Gojko Kasap, OPG Tomislav Peranić, Trifun Poljak, Dejan Golem, Tomislav Škunca, PZ Maslina i vino – Radoslav Bobanović.