Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U predizbornim istraživanjima sigurno je samo – možda!

06.11.2011. 23:00
U predizbornim istraživanjima sigurno je samo – možda!


Budiši, Lesaru i Jurčiću dosadašnja istraživanja najbolja su promidžba – usmjeravaju neodlučne i sugeriraju biračima da ima smisla dati im glas. Budiša bi mogao pokupiti dio glasova na koje računa HDZ, a Kukuriku izgubiti dio onih koji će se prikloniti Lesaru i Jurčiću
Ako u 9. izbornoj jedinici čelna mjesta na listi Kukuriku zauzmu kandidati iz Splita (Ostojić i Lučin) i Sinja (Kotromanović), gdje bi zadarski predstavnik bio tek četvrti, iz Šibenika peti, Gospića šesti ili sedmi, teško da će čak i ljevici skloniji iz Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije svoj glas dati baš toj listi


– Komentirajući rezultate posljednjih izbora rekao sam Božidaru Kalmeti da više nikad nitko neće dobiti deset mandata, ne samo u IX. nego ni u jednoj izbornoj jedinici u RH. Naravno, pod uvjetom da se, nedajbože, ne dogodi nekakva revolucija ili nagli prevrat. Isto mislim i danas, kaže dipl. novinar, urednik i predavač na kolegiju Komunikologija masovnih medija na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru Nedjeljko Jusup.
Što se tiče različitih rezultata pojednih anketa i istraživanja, razlike, nastavlja on, proizlaze iz neistovjetne metodologije pri čemu su vjerodostojnije one ankete koje se temelje na što većem uzorku ispitanika. Za pouzdanu prognozu rezultata na razini Zadarske županije, primjerice, trebalo bi 4.000 ispitanika. Sve ispod toga ne bi trebalo uzimati ozbiljno, jer nije statistički opravdano.
 Estradizacija politike
Različiti rezultati podgrijavaju sumnje da su anketa možda i naručene. – Ništa strašno kad bi bilo transparentno i znalo se tko od koga i za čiji račun naručuje. Ovako i te tajno dogovorene rezultate objavljuje se javno kao neupitnu, gotovu stvar, što stvara zabune među biračima, govori Jusup.
Prema njegovim riječima opravdana je i povika na medijsko praćenje kampanja i predizbornih skupova.
– Situacija je pomalo paradoksalna. Sve je više medija, a sve manje objektivnog, nepristranog i uravnotežnog izvještavanja. Ne zato što novinari tako hoće. Nerijetko i iz pukih, egzistencijalnih razloga, oni pristaju na ulogu navijača, zavisno o tome koju političku opciju preferira “gazda”. Ide se toliko daleko da se ponekad teško oteti dojmu kako je samo pitanje vremena kad će i kod nas vlasnici jačih medijskih kuća početi izlaziti na izbore sa svojim listama, kao što je to uradio Berlusconi u Italiji. Isto se već dogodilo i u jednoj BiH gdje je vlasnik tamošnjeg dnevnika na izborima imao vlastitu listu. Na djelu je, dakle, estradizacija politike, kao i slizanost političkih i gospodarskih elita s gospodarima pojedinih medija što neki nazivaju i – mediokracijom, ističe naš sugovornik.
Kad je riječ o situaciji u RH, o rezulatima je prerano govoriti jer izbori su tek za mjesec dana. Puno toga se još može promijeniti.
Nezadovoljnici iz vlastitih redova
– Iako u IX. izbornoj jedinici pojedine ankete daju HDZ-u manje šanse nego lijevoj koaliciji. Osobno mislim da u IX. izbornoj jedinici HDZ ima šanse zadržati primat. Tu ima stabilno biračko tijelo, uhodan izborni inženjering, svoje ljude na vlasti u većini gradova i općina, kojima je itekako stalo da izborni rezulat bude što bolji. Pitanje je samo koliko će uspjeti uvjeriti glasače da iziđu na izbore. Posramljeni i obeshrabreni zbog afera koje se pletu oko stranke, akcija DORH-a, Uskoka i svega što se u posljednje vrijeme događa, mnogi bi mogli apstinirati, ostati kod kuće. U tom slučaju moglo bi se reći: ‘Uskok izišao na izbore i pomeo HDZ’, napominje Jusup.
U velikim strankama kao što je HDZ među članstvom ima i nezadovoljnika “iz osobnih razloga”. To su oni koji sebe doživljavaju kao zaslužne, a njihovo “žrtvovanje” nije, smatraju, odgovarajuće valorizirano, bilo da se radi o statusu u stranci ili nisu ostvarili probitke na poslu, profesionalnoj karijeri ili im se obećalo zaposliti članove obitelji, suprugu, dijete, a još nije. Takve isto neće biti lako uvjeriti da i ovaj put iziđu na izbore i svoj glas opet daju kandidatima na listi njihove stranke.
S druge strane, i koalicija Kukuriku, nastavlja Jusup, kojoj na ruku ide sve veće opće nezadovoljstvo (poglavito gospodarskom situacijom) i zahtjevi za promjenama, također se mora dobro potruditi oko svojih potencijalnih birača. Ako ne iziđu, jer misle da je pobjeda već zajamčena, to može, upozorava naš sugovornik, rezultirati manjim brojem mandata u svima, pa i u IX. izbornoj jedinici. Da nije gotovo upozorava u posljednje vrijeme i sam Zoran Milanović. Osim ostaloga, naravno da i SDP, kao najveća oporbena stranka, nije imuna na nezadovoljnike u vlastitim redovima.
Inače, nezavisni analitičari kao minus lijevoj koaliciji dodaju i poprilično anemičnu kampanju.
Nes(p)retna lista Kukuriku kandidata?
– Vodu na mlin njihovim konkurentima mogla bi usmjeriti i lista kandidata Kukuriku koalicije posebice, ako konkretno u našoj izbornoj jedinici, čelna mjesta zauzmu kandidati iz Splita (Ostojić i Lučin) i Sinja (Kotromanović), gdje bi zadarski predstavnik bio eventualno tek četvrti, iz Šibenika peti, Gospića šesti ili sedmi. Teško da će čak i ljevici skloniji iz Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije svoj glas dati baš toj listi, pojašnjava Nedjeljko Jusup. Naime, kaže on, svatko želi sposobne zastupnike i predstavnike u Vladi, ministarstvima i drugim institucijama državne vlasti, prije svega iz svog kraja.
Jusup napominje da bi slabosti HDZ-a i koalicije Kukuriku mogli iskoristiti Lesarovi laburisti, Jurčićeva koalicija kao i Dražen Budiša, kojega već nazivaju najvećom povratničkom zvijezdom u IX. izbornoj jedinici.
– E, sad, ako jedna od tih lista prijeđe prag, jedan mandat gubi HDZ, a ako ga prijeđu dvije, onda po jedno mjesto gube i HDZ i Kukuriku.
 Dosadašnja istraživanja najbolja su promidžba Budiši, Lesaru i Jurčiću – skreću pozornost na njih i sugeriraju i onom dijelu biračkog tijela koje još nije odlučilo hoće li uopće izići na izbore da ima smisla dati im glas. – Budiša bi mogao pokupiti dio glasova na koje računa HDZ, a Kukuriku izgubiti dio onih koji će se prikloniti Lesaru i Jurčiću, predmnijeva Jusup.
No sve su ovo, kaže, još samo preliminarna istraživanja, predviđanja pa i nagađanja, a ne stvarni rezultati.
– U predizbornim kampanjama sigurno je samo –  možda. A i naš izborni sustav je vrlo kompliciran, nije do kraja jasan, ne nudi cjelovita rješenja i puno toga se zna tek na dan izbora jer, kao što ističe i kolega Krešimir Macan, nekoliko stotina glasova može promijeniti odnose u jednoj izbornoj jedinici, zaključio je Nedjeljko Jusup.


Posljednja istraživanja: Deveta odana HDZ-u




Deveta izborna jedinica, ujedno i najveća, i dalje je, čini se, odana HDZ-u. Ta stranka osvaja 33 posto ili 8 zastupnika, Kukuriku je druga lista sa 27,5 posto potpore. Lijevi blok u toj izbornoj jedinici imao bi šest zastupnika. Oko izbornog praga su laburisti sa 4,7 posto, HSLS s Draženom Budišom 4,5 posto te Blok umirovljenici zajedno i Ljubo Jurčić sa 4,5 posto.
Tri su liste oko izbornog praga. Primjerice, ako u Hrvatski sabor uđe Dražen Budiša, HDZ bi izgubio jednog zastupnika i imao bi sedam mandata. Ako bi, primjerice, razlika između HDZ-a i Kukuriku koalicije bila samo dva posto, dva bi bloka imala po sedam zastupnika.