Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Zagrebu će se udvostručiti mjesečni broj operacija mrene

06.11.2011. 23:00
U Zagrebu će se udvostručiti mjesečni broj operacija mrene


U KBC-u Zagreb mjesečni je limit ovog mjeseca povećan za 700.000 kuna i planiraju srezati liste čekanja na operaciju očne mrene te ugradnju endoproteze kuka i koljena


Klinička bolnica Sveti Duh ulaže velike napore za smanjenje liste čekanja, a činili smo to i daleko prije odluke Ministarstva zdravstva o dodatnim ulaganjima. Naši su dosadašnji napori prvenstveno bili usmjereni na smanjenje čekanja na dijagnostičke postupke i zahvate za koje nismo morali ulagati bitnija materijalna sredstva, gdje smo imali postojeću opremu, pa smo samo dodatnim angažmanom i izvan radnog vremena uspjeli pregledati veći broj pacijenata. Tako smo od srpnja do listopada liste čekanja na ultrazvučni pregled srca smanjili s 10 na samo pet mjeseci, a slično je i s pretragom color doppler vratnih arterija – pohvalio se ravnatelj KB Sveti Duh, Miran Martinac, na naš upit o tome kako će se u toj gradskoj bolnici utrošiti dodatni novac što ga ministar Darko Milinović u idućih mjesec-dva ulaže u rezanje listi čekanja.
Najdulje na ortopediji
Iznos od 400.000 kuna, za koliko će im u studenom biti povećan bolnički proračun, KB Sveti Duh iskoristit će, kaže Martinac, za smanjenje liste čekanja u oftalmologiji i ortopediji gdje se i čeka najdulje.
– Sva raspoloživa sredstva upotrijebit ćemo za nabavku materijala za ove zahvate, a preraspodjelom radnog vremena svih zaposlenika pokušat ćemo biti učinkovitiji, najavljuje ravnatelj koji je spreman nastaviti istim tempom ako im HZZO dodatna sredstva bude doznačavao svaki mjesec. KB Sveti Duh na neslavnom je prvom mjestu u državi po duljini čekanja na operaciju očne mrene. Na taj se zahvat u rujnu čekalo punih 630 dana, odnosno i do četiri puta više nego u nekim drugim zagrebačkim bolnicama. Na ugradnju endoproteze koljena i kuka u Svetom Duhu čeka se ravno po godinu dana.
U KBC-u Zagreb, kojem je mjesečni limit s istim ciljem od ovog mjeseca povećan za 700.000 kuna, planiraju srezati liste čekanja na operaciju očne mrene te ugradnju endoproteze kuka i koljena, i to za oko 200 pacijenata mjesečno. Broj operacija očne mrene trebao bi se udvostručiti, sa 160 na 320 mjesečno, a broj operacija kuka i koljena povećati za 20-tak zahvata mjesečno. Magnetska rezonanca, koja već radi u dvije smjene i mjesečno obavi 600 postupaka, moći će – kažu u bolničkoj upravi – uvođenjem radne subote mjesečno primiti svega 40-tak pacijenata više.
Rat listama čekanja
KBC Sestara milosrdnica također objavljuje rat listama čekanja na operaciju očne mrene, koljena i kuka. U Traumatološkoj klinici, koja je ušla u sastav drugog zagrebačkog KBC-a, danas se na spomenute ortopedske operacije čeka i do 730 dana, odnosno po dvije godine. S očnom mrenom nešto je bolje jer se u Vinogradskoj obavi u roku od 150 dana. Bolnička uprava najavljuje uvođenje druge smjene i rada subotom, čime bi se do kraja mjeseca operiralo 80-tak pacijenata više od plana. Broj pacijenata obrađenih na ultrazvuku abdomena i dojke, CT-a i MR-a te doplera karotida, povećat će se za 60-tak mjesečno, što znači da će se na ove pretrage čekati bitno kraće nego dosad.