Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nadinjani – hrvatski ekovinarski šampioni

Autor: Damir Maričić

06.11.2012. 23:00
Nadinjani – hrvatski ekovinarski šampioni

Foto: Vedran SITNICA



Radionica o ekovinarstvu i vinogradarstvu održava se u Zadru drugi put jer je ovo područje, prvenstveno zbog 80 hektara takvog uzgoja u Nadinu, prvak države


IMPACT Centar u Zadru UNDP (Program COAST) i Savjetodavna služba za poljoprivredu održavaju radionicu ekološko vinogradarstvo i vinarstvo u Centru. Snježana Mihinica iz UNDP-a otvarajući skup rekla je kako zadarsko područje rodno mjesto ekovinarstva u nas. UNDP-ov program COAST u petoj je godini i pred okončanjem, uz više od 80 sufinanciranih, odnosno kreditiranih projekata.
– Dalmacija je okosnica ovog projekta jer je riječ o održavanju prirode i biološke raznolikosti, ali u funkciji razvoj. Dalmacija je jedno od najbogatijih područja u Europi kada je u pitanju biološka raznolikost.
“Superlativi” ekovinarstvu
Pohvalila je suradnju s Razvojnom agencijom Zadarske županije i samom županijom te istaknula kako se o ekovinogradarstvu i vinarstvu o ovoj županiji može govoriti samo u superlativima, a Zadarska županija prednjači i u ekopoljoprivredi u zemlji.
U Zadarskoj je županiji UNDP kroz COAST program odobrio više od 20 projekata, od ekopoljodjelstva u maslinarstvu, vinarstvu, voćarstvu do školjkarstva i seoskog turizma.
Gordana Dragun, voditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe u Zadarskoj županiji, kazala je kako su od 2001. godine, otkako je usvojen Zakon o ekološkom poljodjelstvu, u službi bili posebno koncentrirani na njegovu praktičnu popularizaciju i provedbu na terenu.
 – Počelo je s ekomaslinovim uljima koja su u međuvremenu nadmašili vinari, a imamo ekološku proizvodnju i u nizu drugih poljoprivrednih proizvoda. Posebna pohvala ide vrijednim pionirima s Nadina, koji su dobivene površine od PK Zadra, prethodno opterećene i “onečišćene” uporabom konvencionalnih sredstava, doveli do razine najvećeg i prvog ekovinogradarskog područja u zemlji, na čelu s vrsnim vinarima poput Škaulja, koji je uzeo i najviše nagrade na smotri vinara u Londonu.
Dožupan Đani Bunja svojim je pozdravom nastojao i “isprovocirati raspravu”:
– Dolazim s područja Pakoštana, odnosno Vrane i Vranskog jezera gdje smo svjedočili kako je intenzivna poljoprivreda doprinosila njegovom zamućivanju, pojavi novih biljnih vrsta te štetnih sastojaka. Zadaća nam je da nakon zastoja zbog rata, siromaštva dijela poljodjelaca, zbog čega nisu mogli koristiti moderna zaštitna sredstva, nenamjerno radili na oporavku okoliša, što sada trebamo nastaviti.
Bunja je naglasio da dio pogodnosti za ekouzgoj u ovom kraju dolazi zbog nerazvijenosti, pa otud i neonečišćenost tla, cijeneći da to može biti značajna tržišna niša za ovdašnje poljoprivrednike:
Bunja: Ništa osim turizma i poljoprivrede
– Nadam se da će se ljudi vratiti ovom teškom poslu i prekinuti s traženjem “kruha bez motike”.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU