Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Osniva se Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije

Autor: Ivana Burica

06.11.2012. 23:00
Osniva se Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije

Foto: Zvonko KUCELIN



Kako je pojasnio županijski pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić, osnivanje jedne specijalizirane institucije omogućit će se kvalitetniji i ubrzaniji razvoj ruralnih područja Zadarske županije. Pored toga, pristupanjem Hrvatske EU otvorit će se brojne mogućnosti razvoja kroz EU fondove
Županijska  pročelnica za proračun i  financije Bibijana Baričević na jučerašnjem kolegiju župana predstavila je  Prijedlog županijskog proračuna za 2013. godinu koji je planiran na  205.250.000 kuna. Proračun za sljedeću godinu bi  tako, a bude li realiziran u  skladu s planom, bio oko  10 posto veći od ovogodišnjeg koji je nakon rebalansa utvrđen na iznos  od 186.700.000 kuna. Ovo  znatno povećanje ponajprije je rezultat povećanja  sredstava iz EU fondova  koja će s ovogodišnjih 1,7  milijuna kuna dogodine  skočiti na 16 milijuna kuna.
Ipak, kazala je Baričević,  s obzirom na makroekonomska kretanja, neki veći  rast prihoda nije realno  planirati ni očekivati, posebno ne od poreza na  dohodak, koji je najznačajniji izvor prihoda u županijskom proračunu.
Izrađivači su, također utvrdili i proračunske projekcije za 2014. i 2015. godinu  po kojima će županijski proračun iznositi 212.200.000,  odnosno 214.960.000 kuna.
ŽUC podiže kredit od 25  milijuna kuna
Predložen je i financijski  plan Županijske uprave za  ceste Zadarske županije za  2013. godinu po kojemu bi  ukupni prihodi i primici ove  ustanove iznosili  77.423.140 kuna, što je  znatno više od prosječnih  godišnjih proračuna ŽUC-a  koji se kreću oko 55 milijuna kuna. Razlog ovom  povećanju je što ŽUC u  prvom polugodištu 2013.  godine planira realizirati  kredit u iznosu od 25 milijuna kuna. Dio tih sredstava bit će utrošen za potrebe redovitog i izvanrednog održavanja županijskih i lokalnih cesta, a dio  za potrebe građenja. Župan  Stipe Zrilić dao je suglasnost na predloženi proračun  i financijski plan ustvrdivši  da se prolazi kroz razdoblje  stagnacije.
– Ipak imamo i pokazatelje nekakvoga blagog rasta  gospodarstva te se nadamo  da bi se u sljedećoj godini  mogao dogoditi znatniji rast  pa da i naši prihodi budu  nešto veći od ovoga što smo  predvidjeli, rekao je Stipe  Zrilić.
Zadarska županija uskoro će dobiti još jednu javnu  ustanovu. Riječ je o Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA-i.  Naime, nakon što je  župan na  jučerašnjem kolegiju dao zeleno svjetlo prijedlogu odluke o osnivanju ove  ustanove, prijedlog  još mora biti usvojen i od Županijske  skupštine.
AGRRA i ZADRA  NOVA
Kako je pojasnio  županijski pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić,  osnivanjem jedne  specijalizirane institucije omogućit  će se kvalitetniji i  ubrzaniji razvoj ruralnih područja Zadarske županije.  Pored toga, pristupanjem Hrvatske  EU otvorit će se  brojne mogućnosti  razvoja kroz EU  fondove.
– U proteklom  smo razdoblju često  raspravljali o razvoju ruralnog područja Zadarske županije, koje zauzima njen velik dio. Ruralno  područje je time i jako  važan potencijal ove županije, kazao je župan te izrazio nadu da je ovo jedna od  točaka preokreta u razvoju  sela.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU