Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pušenje svake godine UBIJE 10 tisuća Hrvata

Autor: Hina (H)

06.11.2012. 23:00
Pušenje svake godine UBIJE 10 tisuća Hrvata


28 posto muškaraca i 22 posto žena svakodnevno puši, a čak 55 posto tinejdžera u dobi od 15 do 16 godina kaže da su počeli pušiti


Zbog bolesti uzrokovanih pušenjem u Hrvatskoj godišnje umire deset tisuća ljudi, što je grad veličine Umaga ili Makarske, rekao je jučer ministar zdravlja Rajko Ostojić na Hrvatsko-američkoj radionici o prevenciji raka i nadzoru nad duhanom.
– Po podacima iz 2008. godine 28 posto muškaraca i 22 posto žena svakodnevno puši, a čak 55 posto tinejdžera u dobi od 15 do 16 godina kaže da su počeli pušiti, naglasio je ministar Ostojić, dodajući kako taj podatak zorno ukazuje da je prevencija zakazala.
Kada je riječ o prevenciji među mladima, ministar zdravlja tu vidi važnu ulogu zdravstvenog odgoja. Unatoč zakonskim okvirima da tinejdžeri ne mogu kupovati cigarete one su im lako dostupne, upozorio je napominjući kako pušenje ubije svako treće dijete koje je započelo pušiti.
Radionica o prevenciji raka i nadzoru nad duhanom okupila je u hotelu Esplanade zdravstvene djelatnike iz SAD-a, Hrvatske, Irske, Poljske i Češke, koji bi trebali razmijeniti iskustva u rješavanju tog globalnog problema. A da se napredak na tom polju može ostvariti, kako je rečeno, pokazuje i primjer SAD-a u kojoj je veliki dio populacije prestao pušiti.
Steven Pavletić iz centra za globalno zdravlje pri Američkom nacionalnom institutu za rak poručio je kako je misija Instituta da se eliminira rak. “Najučinkovitiji i najjeftiniji način prevencije je eliminiranje pušenja”, ustvrdio je.
Borba se ne može voditi lokalno i samo u jednoj zemlji, rekao je i dodao kako upravo stoga u ovom skupu vidi priliku da se razmjenom iskustava doprinese stvaranju zajedničke platforme za budućnost. Pavletić je upozorio i na činjenicu da uz pušače stradavaju i njihova djeca te okolina koju izlažu duhanskom dimu.
Sudionici skupa tijekom radionice razmotrili su će niz tema, među kojima su i prevencija raka kontrolom duhana i nastojanja Svjetske zdravstvene organizacije, posljedice pušenja po javno zdravstvo u Hrvatskoj, razvijanje okoliša bez duhanskog dima i niz drugih.


“Županije će morati zamoliti Vladu da sanira dugove bolnica”




Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je jučer kako bi prijedlog Zakona o sanaciji javnih ustanova trebao ugledati svjetlo dana već ovih dana.
– Obveza osnivača, vlasnika ustanova, bit će da sukladno zakonu podmire svoje dugove, no ako to ne mogu morat će predstavničko tijelo pojedinih županija zamoliti vladu da preuzme dio obveza, a naravno na tom tragu predat će i dio upravljanja sustavom, rekao je novinarima ministar Ostojić. To je, po njegovom mišljenju, jedini način da se prestane govoriti o sanacijama u zdravstvu.
– U posljednjih 15 godina bilo ih je 12. Uvjeren sam da će ova 13. biti i posljednja, ustvrdio je Ostojić.
Prijedlogom Zakona o sanaciji javnih ustanova ministru zdravlja Rajku Ostojiću omogućit će se da nakon preuzimanja županijskih ustanova provede reformu bolničkog sustava po načelu regija, s glavnim bolničkim regionalnim centrima i lokalnim bolnicama koje će se međusobno povezivati i specijalizirati za određene djelatnosti.