Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Simulator za zavarivanje znatno će ubrzati obuku

Autor: Irena Jurjević

06.11.2012. 23:00
Simulator za zavarivanje znatno  će ubrzati obuku

Foto: Vedran SITNICA



Centar za zavarivanje smo opremili simulatorom za zavarivanje koji je drugi takav u Hrvatskoj i koji još ima jedino škola u Slavonskom Brodu. On u potpunosti simulira postupke zavarivanja koji izgledaju kao da čovjek stvarno zavaruje, no ono što je važno jest da nema nikakve opasnosti za učenike tijekom izvedbe, pojasnio je Tomčić
Kroz dva projekta s  kojima su se natjecali na natječaju Ministarstva poduzetništva i obrta Strukovna škola  Vice Vlatkovića za 295 tisuća  kuna (uz PDV koji je financirala Zadarska županija)  opremila je dva strukovna kabineta, i to simulatorom za zavarivanje čime je postala druga  škola u Hrvatskoj koja ga ima,  a tu je i nova fotonaponska  centrala za školski solarni centar s kojim su po napretku i  usavršavanju postali najjača  škola u Hrvatskoj.
Punionica električnih vozila
Koliko su u tome napredovali govori i nedavni  HEP-ov natječaj za dizajniranje punionica električnih  vozila, a koju je ova strukovna škola u Zadru otvorila  već prije godinu dana. Korak  ispred hrvatskog standarda  krije se u uvođenju hibridne  tehnologije za vozila koju je  škola uvela prije godinu dana, a ona praktički može biti  i servis za sve vlasnike Audi  vozila jer odnedavno posjeduje i uređaj za dijagnostiku uvezen iz Njemačke.
– Komercijalizacije neće  biti jer škola ne želi biti konkurencija obrtnicima, no  svojim učenicima ona želi  pružiti sve mogućnosti da  steknu kompetencije za  tržište rada, istaknuo je ravnatelj Tihomir Tomčić.
– Centar za zavarivanje  smo opremili simulatorom  za zavarivanje koji je drugi  takav i Hrvatskoj i koji još  ima jedino škola u Slavonskom Brodu. On u potpunosti simulira postupke zavarivanja koji izgledaju kao  da čovjek stvarno zavaruje,  no ono što je važno jest da  nema nikakve opasnosti za  učenike tijekom izvedbe, pojasnio je Tomčić.
Simulator su jučer ujutro  odmah isprobali i školski  profesori, uz nazočnost kolega iz drugih škola u Hrvatskoj. Koliko je ovaj uređaj  značajan istaknuo je i prof.  Željko Habek iz Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu kazujući kako će u ukupnom treningu  zavarivači s ovim uređajem  sudjelovati s 40 posto što će  znatno ubrzati obuku.
Edukacija poduzetnika  obrtnika
Mogućnost primjene simulatora za zavarivanje  Tomčić vidi i kao priliku da  poduzetnicima obrtnicima  ponude edukaciju s ciljem da  se pomogne gospodarstvo i  da lakše pronađu posao.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU