Adria u stečaj, radnici na Zavod

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Zadarska tvornica ribljih konzervi Adria odlazi u stečaj, a 150 radnika na Zavod za zapošljavanje. Kraj je to dugogodišnje agonije ove donedavno najveće riboprerađivačke tvrtke na Mediteranu koja je hranila brojne zadarske obitelji posljednjih 60-ak godina.

Proizvodnja u Adriji zaustavljena je 1. rujna, a radnici su posljednju plaću, odnosno svega 40 posto iznosa, primili za kolovoz. Umorni od praznih obećanja i iščekivanja nekih boljih vremena predvođeni sindikatom radnici su odlučili već idući tjedan pokrenuti stečaj u nedostatku bilo kakvog drugog rješenja.

- Budući nema mogućnosti za nastavak proizvodnje, sljedeći tjedan se pristupa potpisivanju zahtjeva za otvaranje stečajnog postupka. Prije gotovo godinu dana za Adriju je dogovoren Plan predstečajne nagodbe, no pomaka na bolje nema jer nije pronađen strateški partner koji bi spasio Adriu, rekao je Šimo Orešković, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) jučer u krugu tvornice gdje se okupilo 60-ak radnika.

Regionalni sindikalni povjrenik PPDIV-a Ivica Blažević radnike je obavijestio kako je jučer potpisan sporazum s većinskim vlasnikom Adrije Miodragom Lacićem o načinu na koji će se namiriti potraživanja radnica koje su još uvijek u radnom odnosu, ali i o izjavi koju je Lacić dan ranije potpisao na FINA-i obvezujući se da neće uložiti žalbu.

- Radnice iz Benkovca i Knina, koje su dobile otkaz, blokirale su račun Adrije radi namirenja svojih potraživanja, ali postoji zakonska procedura po kojoj se novac ne može isplatiti, već se on deponira na 60 dana. Lacić je potpisao da se neće žaliti pa očekujemo da bi te radnice već danas mogle dobiti svoj novac, rekao je Blažević dodajući kako će se zaostale plaće radnicima naplatiti prodajom robnih zaliha koje im je uprava Adrije u tu svrhu ustupila, no radnici su odmah izrazili sumnju u to.

- Ma ništa od toga. Takve priče slušamo već sedam godina.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno