Anamarija Kurilić i Berislav Štefanac predstavili novopronađeni Faustinin natpis

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV
Berislav Štefanac

Drugi dan zadarskog dijela simpozija posvećenog Mati Suiću protekao je pretežno u domaćem ozračju. Predstavljena su dva postera, "Novi prospekt antičkog Zadra s kopnene strane" autorice Timke Alihodžić i poster Nikoline Burice "Neobjavljeni rezultati arheoloških istraživanja gradskog kanalizacijskog sustava u antičkom Zadru (Iader)". Pavuša Vežić održao je predavanje pod nazivom "Nekoliko tesera za mozaik antičkoga Zadra".

Nova slika bastiona

Hrvoje Manenica izlagao je na temu "Novovjekovni nalazi s Poljane Šime Budinića u Zadru". Podsjetio je kako je istraživanje, koje je bilo zaštitno, provedeno 2011. godine, a riječ je o kasnosrednjovjekovnim i novovjekovnim nalazima.

- Na samoj poljani pronašli smo tzv. otpadnu jamu, u kojoj je nađen razni materijal, a datiran je u 15. i 16. stoljeće. Od materijala, osim grube kuhinjske keramike, nađeno je fragmentirano staklo. Najčešća je glazirana stolna keramika. Imamo i metalne nalaze, kao što su kruna, naprstnjak i drugo. Jama je rađena planski, probija sve slojeve, antički i kasnoantički, istaknuo je Manenica.

Faustinin natpis iz Zadra predstavili su Anamarija Kurilić i Berislav Štefanac, koji je podsjetio kako se na tom, sjeveroistočnom dijelu Poluotoka, dosad nikad nisu provodila istraživanja, a uvjeti rada su bili jako teški. No, zato je sad dobivena potpuno nova slika.

- Sad imamo unutarnji plašt bastiona sv. Dimitrija. Matična stijena bastiona se nalazi na dubini od dvanaest metara. Sonda je postavljena u blizini vrata sv. Dimitrija, a zid je u temeljima rađen od spolija. Smještamo ga u drugu polovicu četvrtog ili prvu polovicu petog stoljeća, istaknuo je Štefanac.

Razveselili "barba Matu"

Faustinin natpis epigrafski je predstavila Anamarija Kurilić ističući kako je riječ o urednoj podlozi, te čitkom tekstu. Natpis bi glasio "Uzvišenoj Faustini kćerki Marka Aurelija, učinjeno je javnim sredstvima gradskih vijećnika".

- Posvete Faustini su jako česte. Riječ je o caricama, Faustini starijoj i mlađoj. Starija je bila udana za Antonija Pija, a mlađa za Marka Aurelija. U Zadru su dvije Faustine štovane u jednakoj mjeri, no koja je naša? Na našem stoji kako je kćer Marka Aurelija, no imamo jako puno Faustina. Neupitna je kako je kćerka Faustine mlađe, istaknula je Kurilić izrazivši nadu kako su ovim nalazom uspjeli razveseliti "barba Matu" i doprinijeti urbanizma Zadra. Kurilić je mišljenja kako se moralo nalaziti neko svetište na kojem se štovalo Faustine i Pija i Aurelija.

Naime, po završetku izlaganja otvorila se rasprava, pa se istaklo kako navedeni nalaz može biti počasna baza, a ne žrtvenik. Prof. Vežić podsjetio je, pak, kako je teško utvrditi gdje se sve nalazio hram, budući da je u petom stoljeću Forum "postao kamenolom".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno