Petnaest zainteresiranih malih i srednjih poduzetnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Kristijan Basa, Vladimir Dedić i Donata Glavan

Općina Poličnik u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom (LAG) Bura i konzultantskom kućom Driope d.o.o. iz Zadra jučer je predstavila otvorene natječaje za sufinanciranje projekata iz EU fondova namijenjene poduzetnicima, malim i srednjim poduzetnicima.

- Novootvoreni natječaji za sufinanciranje projekata iz EU fondova namijenjeni poduzetnicima, malim i srednjim poduzetnicima imaju cilj poboljšanje poslovnog razvoja i tehnološke spremnosti MSP-a poticanjem ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, posebice kroz izgradnju i opremanje poslovnih jedinica, kazao je Vladimir Dedić, voditelj LAG-a Bura koja djeluje na području grada Obrovca i u općinama Jasenice, Starigrad, Posedarje, Novigrad, Ražanac, Vrsi, Zemunik Donji i Poličnik.

760 milijuna kuna potpora

Na prezentaciji projekata koju su uspješno održali mladi i stručni prezentanti, u velikoj Općinskoj vijećnici nazočilo je 15-ak zainteresiranih malih i srednjih poduzetnika, prvenstveno iz Poslovne zone Grabi u Poličniku i zona iz Murvice te poduzetnika u okruženju.

- Prije pristupanja Hrvatske EU, hrvatskim poduzetnicima bilo je na raspolaganju 997 milijuna eura potpora. Ulaskom u EU, taj je iznos narastao na 8,4 milijardi eura do 2020. godine. Sredstva su prvenstveno namijenjena malim i srednjim poduzetnicima, rekao je mag. oec Kristijan Basa, stručni suradnik za EU fondove iz konzultantske kuće Driope.

EU fondove i ostale bespovratne potpore nikad ne mogu realizirati poduzetnici u poteškoćama, koji su u stečaju, blokadi ili oni koji imaju neizmirene obveze prema državi ili zaposlenicima.

- Potpore za mikro, mala i srednja poduzeća iznose 760.000.000 kuna i traju do kraja 2020. godine. U novootvorenim natječajima potpore iznose od 35 do 45 posto ulaganja, odnosno od 1,5 do 15 milijuna kuna, naglasio je Basa.

Cilj je potaknuti razvoj, rast i konkurentnost poduzeća, a sve u svrhu povećanja prihoda od prodaje, sačuvana ili netom otvorena radna mjesta te potaknuta ulaganja MSP u područjima s razvojnim posebnostima.

- Kao konzultantsko poduzeće koje poduzetnicima pomaže u realizaciji financiranja njihovih pothvata, nakon svake objave u medijima o milijardama eura bespovratnih sredstava koje su nam dostupne iz EU fondova, dobivamo niz upita o financiranju bespovratnim sredstvima, rekao je Basa te nastavio:

Velike šanse za dobre projekte

- Potpore su namijenjene za to da olakšaju investiranje poduzetnika koji žele investirati. Za pripremu projekta je bitno da poduzetnik ima troškovnik, ima ideju i da ima plan. Dakle, ako imate ideju, viziju ili plan, a ne znate kako se prijaviti na EU fondove, dođite u odabranu konzultantsku kuću i stručni konzultant će vam pomoći složiti koncept te napisati prijavu onako kako to EU fondovi zahtijevaju. Oni projekti koji su kvalitetno razrađeni, u skladu sa procedurama i pravilima EU fondova, imaju velike šanse dobiti potporu, poručio je Kristijan Basa.

Za poduzetnike je ovo ujedno bila dobra prigoda da uče o tome kako se pripremaju, prijavljuju i provode projekti financirani iz fondova EU, a to će zasigurno povećati kapacitete za uspješnu apsorpciju sredstava koje će zainteresirani poduzetnici imati na raspolaganju putem strukturnih fondova EU.

- Za programe bespovratnih potpora kroz EU fondove potrebno je osiguravanja vlastitog udjela financiranja projekta, najčešće kroz bankovni kredit, ističe Donata Glavan, stručna suradnica za EU fondove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno