Petrušić nije željela kazati je li stigla i njezina molba

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Ravnateljici Nataši Petrušić mandat traje do prosinca

Na natječaj za ravnatelja Doma za odrasle osobe Zemunik pristigle su tek dvije molbe. O tome tko će u sljedeće četiri godine voditi ovu ustanovu u roku od 45 dana odlučit će Upravno vijeće na čelu sa dr. Lijljanom Klarin.

Natječaj za ravnatelja Doma u Zemuniku završen je 29. listopada, a iako mandat ravnateljici Nataši Petrušić traje do prosinca, natječaj se po Zakonu trebao raspisati dva mjeseca ranije.

Sama Petrušić nije željela kazati je li i njezina molba među pristiglima.

Pomoć u kući

U protekle četiri godine koliko je ona bila na čelu Doma za odrasle osobe Zemunik radilo se, kako je pojasnila, na podizanju standarda kvalitete skrbi i socijalnih usluga u okviru institucionalne i izvaninstitucionalne skrbi.

- U stalnom boravku imamo 150 korisnika, ali neprestano pristižu nove molbe za smještajem. Tu je situacija kao i u domovima za stare i nemoćne, puno je molbi. Kada je riječ o korisnicima o kojima skrbimo, a koji nisu smješteni u Domu, njih je 48, rekla je Petrušić.

Navodi kako prostora za širenje, odnosno uvrštavanje u program Pomoć u kući, dostave kuhanog obroka i odjeće, novih korisnika ima jer mogu skrbiti o njih ukupno 60.

Upravo su stoga posljednjih godina nastojali širiti program Pomoć u kući kako bi skrbili o najpotrebitijim korisnicima.

- Uz suradnju sa jedinicama regionalne samouprave, Zadarskom županijom i jedinicama lokalne samouprave, Pomoć u kući širili smo na općine Zemunik Donji, Poličnik, Škabrnju, Novigrad, Sukošan. Od prošle godine proširili smo program na Općinu Sveti Filip i Jakov gdje se pokazalo da u zaleđu ima dosta korisnika koji imaju potrebu uključiti se u ovaj program. Suradnju smo ponudili i Općini Galovac, kazala je Petrušić, dodajući kako su povratne informacije jako pozitivne, odnosno korisnici zadovoljni.

Psihosocijalna pomoć i destigmatizacija

Ističe kako u ovaj program nije nužno da budu uključene osobe starije od 65 godina, već svi koji imaju socijalne potrebe.

U Domu za odrasle osobe u Zemuniku u posljednje se četiri godine radilo i na programima psihosocijalne pomoći korisnicima, budući da je riječ o odraslim mentalno bolesnim osobama, a čak 10 njihovih korisnika trenutno je smješteno u izdvojenim samostalnim stambenim jedinicama i samostalno skrbe o svojim svakodnevnim potrebama.

- Četvero korisnika je u stanu kojeg nam je na korištenje ustupio Dom zdravlja u Zemuniku, dok je njih šest u stambenoj jedinici u dvorištu Doma, navodi ravnateljica.

Od brojnih ostalih aktivnosti koje su na raspolaganju njihovim korisnicima, izdvojila je tek neke, poput suradnje sa ostalim institucijama, kulturnim i brojnim drugim udrugama.

- Nastojimo raditi na destigmatizaciji, istaknula je Petrušić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno