Uređeno sigurno dječje igralište za 150 tisuća kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Park radosti sad s pravom nosi to ime

Dječje igralište Park radosti nije nestalo, ono je još prije godinu dana planski prebačeno na drugi dio sportskog centra Ravnice. Tamo se danas redovito igraju vrtička djeca, ali i druga djeca koja naiđu sa svojim roditeljima, jer upotreba je besplatna, pojašnjavaju iz gradske tvrtke Zadarski šport.

Teretana na otvorenom na proljeće

- Park radosti bio je devastiran, on se u te svrhe nije koristio već godinama, a imali smo drugih raznoraznih problema. Tamo bi se preko noći razbijalo, ostavljalo otpatke raznorazne, palilo se... Jednostavno, tu se nešto trebalo napraviti, kazuje direktor zadarske tvrtke Zadarski šport Jurica Dilber.

Zbog svega toga došli su na ideju da dječje igralište premjeste na drugu stranu, koja je sunčanija, a danas kad je i zaštićena ogradom, ima osvjetljenje i preko noći se zaključava.

- Za djecu je napravljena maksimalna sigurnost, postavljena je zaštitna ograda, podloga... Ona su tamo sad zaštićena. Mnogi za to još ne znaju, jer nije postavljen natpis, no i to će biti napravljeno kada dođe vrijeme, kaže Dilber. No, već sada tamo se na tom prostoru slobodno igraju djeca, a kako doznajemo, vrijednost izgradnje igrališta bila je oko 150 tisuća kuna.

- To se radilo da tu ostane. Prostor je obložen podlogom na koju imamo garanciju od 10 godina, sve je ograđeno, djeca su zaštićena i ne mogu tek tako istrčati na cestu, kazuje Dilber.

Što se tiče samog prostora gdje je bio dosadašnji Park radosti, taj teren je očišćen i trebalo bi se krenuti u daljnje radove. Zbog smanjenog donatorskog iznosa rok izgradnje se prolongirao, no teretana bi se mogla očekivati već na proljeće. Ona će također radi sigurnosti sadržavati podlogu koja će biti povezana i s unutarnjom teretanom. S druge strane, teretanu će moći koristiti i rekreativci iz Perivoja Vladimira Nazora.

- Kako je od pod početka travnja već lijepo vrijeme pa sve do sad dobili smo jednu cjelinu u kojoj sada mogu boraviti i djeca, roditelji te rekreativci, pojasnio je Mario Paleka, voditelj sportskih objekata i programa.

- Namjera nam je bila vratiti ljude na ovaj postojeći športsko-rekreacijski centar. Planski smo išli u realizaciju dislociranja nekadašnjeg Parka radosti na drugu poziciju. Park radosti nije izgubljen, jer smo dobili novi park i on se nalazi tu, također u sklopu kompleksa. Što se tiče prostora nekadašnjeg Parka radosti rad na teretani na otvorenom se prolongirao, no bit će izveden, ističe Paleka dodajući kao se moglo potrošiti i manje novca, no onda bi to bilo bez podloge koja je jako skupa no jako bitna.

Promisliti o naplati

Kroz dva, tri mjeseca prostor bi trebao biti gotov. On će sadržavati teretanu na otvorenom, 'street workout' dio te rekreacijsku zonu za odrasle s vanjskim spravama. Cjelokupna investicija se kreće u okviru 120 tisuća kuna. Što se tiče moguće naplate teretane na otvorenom ona bi mogla biti u najpoželjnijim terminima, od 16 do 20 sati, no o tome se još nije u potpunosti odlučilo.

- O tom koraku razmišljamo jer je potrebno platiti radnike, cjelokupno održavanje objekta... Sve to košta. No, kada sve napravimo onda ćemo vidjeti što i kako napraviti da je svima u interesu, kako bi cijeli ovaj kompleks funkcionirao. Sve što se ovdje radi, ne radi se za profit, već za dobrobit građana, rekreaciju djece, roditelja i ostalih, kazao je Paleka, dodajući kako je cijeli sportsko-rekreativni centar bio godinama zapušten i u njega se nije ulagalo.

- Devastacija je bila velika. Jer, već godinama je postojala praksa vandalizma ovdje. Svako jutro, čistačice su iz prostora nekadašnjeg Parka radosti iznosile u vrećama uistinu sve i svašta, to stvarno nije bio prostor za djecu. Ovaj sada je osiguran i nadgledan i to je jedna potpuno druga priča, kazao je Paleka. Za sljedeću godinu u planu je i nadogradnja sportskih terena, podloga za košarkaški teren te teren za badminton i odbojku, kao i postavljanje zaštitne ograde te reflektora. Što se tiče unutarnjih prostora svi oni su obnovljeni, počevši od svlačionica, sanitarnih čvorova pa do dvorana. Sve to danas koriste i obližnje škole za svoje sportske programe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno