Žele se upoznati s ratištima na kojima su izgubili djecu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Tribina i prva konvencija Zajednice udruga roditelja poginulih i nestalih branitelja
Mi roditelji, čuvari smo sjećanja na našu djecu, naše heroje koji nisu dopustili da ih itko nadmaši u ljubavi prema Hrvatskoj. Danas se ne možemo požaliti na odnos prema nama, rekla je predsjednica Zajednice Lucija Kober
Vedran SITNICA
Puna dvorana hotela Kolovare

Tribina "Domovinski rat na području grada Zadra i Zadarske županije", u organizaciji Zajednice udruga roditelja poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata, napunila je u utorak dupkom dvoranu hotela Kolovare. Kako je u uvodu rekla predsjednica Zajednice Lucija Kober, tribini su nazočili i mnogi roditelji iz drugih dijelova Hrvatske čija su djeca ostavila svoje mlade živote upravo braneći Zadar i njegovu županiju. U Zajednicu su inače uključene 43 udruge roditelja, od Dubrovnika do Vukovara, a u Zadru je održana i prva konvencija Zajednice.

- Dio našeg programa su i tribine na kojima se upoznajemo s ratištima na kojima su naša djeca poginula. Mi roditelji, čuvari smo sjećanja na našu djecu, naše heroje koji nisu dopustili da ih itko nadmaši u ljubavi prema Hrvatskoj. Danas se ne možemo požaliti na odnos prema nama. Preko naših izaslanika, ipak smo održali status u Zakonu o braniteljima i osigurali solidnu starost roditeljima. Status se uvijek može i poboljšati jer roditelji, čija su djeca bila oženjena, ne participiraju u njihovoj mirovini već samo u invalidnini. Na žalost, 2000. godine uveden je cenzus, ali smo ga uspjeli skinuti, rekla je Lucija Kober, podsjećajući da je roditeljima i danas teško, ali kroz rad u udruzi, jedni drugima su potpora.

Roditelje je pozdravio gradonačelnik Zadra Branko Dukić podsjetivši nazočne da je prvi službeni sastanak kao gradonačelnik, održao upravo s roditeljima poginulih branitelja.

- Tugu nitko ne može izbrisati, ali svima poručujem ponos i glavu gore jer - što se krvlju brani, ne pušta se lako, parafrazirao je Dukić stihove poznate pjesme Dražena Žanka.

Zamjenik zadarskog župana Šime Mršić je rekao da su ovakve tribine potrebne da se ne izgubi sjećanje na hrvatske branitelje i na najsvjetlije dane hrvatske povijesti.

Tribini je nazočio i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić istaknuvši da po prvi put ministarstvo vode ljudi koji su u ratu zapovijedali najmanje satnijom te u borbama, ne jednom, bivali ranjeni. Križić je iskoristio priliku i da najavi novi Zakon o hrvatskim braniteljima koji uskoro ide u drugo čitanje.

- Problemi su nagomilani, osobito oni vezani za zdravlje i stambeno zbrinjavanje. Čak 83.000 hrvatskih branitelja nema nikakve prihod. S druge strane, 33.000 branitelja živi u samačkim domaćinstvima, pretežito u ruralnim područjima i nemaju nikakve prihode. To ćemo urediti kroz naknadu za nezaposlene, rekao je Križić.

Nakon istupa govornika, o ratnim zbivanjima na zadarskoj bojišnici govorili su prvi ratni zapovjednik 112. brigade, umirovljeni pukovnik Marko Čulina i umirovljeni brigadir i ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Danijel Kotlar. Predavanje Marka Čuline bilo je o počecima Domovinskog rata sve do 1992., dok je Danijel Kotlar govorio na temu VRO Maslenice koja je stvorila preduvjete za kasnije oslobađanje cijelog zadarskog zaleđa i današnjeg područja Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno