Dva nova projekta za razminiranje vrijedna šest milijuna eura

Slika korisnika valentinam
Za Ličko-senjsku, Sisačko-moslavačku i Zadarsku županiju
Autor: 
Uvodnoj konferenciji projekata razminiranja nazočili su i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović
HINA
Ministar Davor Božinović naglasio je važnost razminiranja i za sigurnost građana i za gospodarski i ukupni razvoj

 Hrvatski centar za razminiranje (HCR) u ponedjeljak je na Plitvičkim jezerima predstavio projekte "Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Ličko-senjskoj županiji" i "Razminiranje socio-ekonomske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji", čija je ukupna vrijednost veća od šest milijuna eura.

Uvodnoj konferenciji projekata razminiranja nazočili su i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Od ukupno 6.070.587 eura za dva projekta razminiranja, Europska unija financirat će ih s 5.160.000 eura, a ostalo će Republika Hrvatska iz državnog proračuna. Razminirat će se 5,7 četvornih kilometara.

Na području uz hrvatsku državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom razminirat će se naselja Željava i Ličko Petrovo Selo u Ličko-senjskoj županiji, naselja Bestrma, Madžari, Komarevo i Blinjski Kut u općini Sunja te gradovi Petrinja i Sisak u Sisačko-moslavačkoj županiji.

"Važno je reći da su u posljednje vrijeme Europska komisija i fondovi EU prepoznali značaj razminiranja, tako da je do sada, uključujući i predpristupne projekte, u razminiranje usmjereno preko 90 milijuna eura. Prepoznata je i važnost sigurnosti granica pa ima i prekograničnih projekata, sa Srbijom, Crnom Gorom i Mađarskom, a sada i s BiH, a na nama je da i ubuduće osiguramo fondovima EU prihvatljive projekte za sva minski sumnjiva područja", rekla je Žalac.

Ministar Davor Božinović naglasio je važnost razminiranja i za sigurnost građana i za gospodarski i ukupni razvoj, dodavši da su ti projekti i preduvjet za bolji i učinkovitiji nadzor državne granice s BiH.

"Realizacija ovog projekta od izuzetne je važnosti hrvatske graničnoj policiji za uspješno ispunjenje obaveza Hrvatske u primjeni schengenskih standarda, jer je čuvanje nacionalnih granica ujedno i čuvanje vanjskih granica Europske unije, što je prioritetno u uvjetima globalnih prijetnji", rekao je ministar Božinović.

Istaknuo je da je suverenitet i integritet državne granice Republike Hrvatske ujedno interes i Europske unije, što se vidi i po izdašnom financiranju EU.

Na novinarsko pitanje kako će se zagađenost minama na BiH strani odraziti na zahtjevne schengenske standarde Božinović je odgovorio da on ne može komentirati stanje miniranosti u drugoj državi, jer Hrvatska odgovara samo za svoje suverene ovlasti.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan izvijestio je da će na jučer predstavljenim projektima raditi 26 hrvatskih tvrtki s ukupno oko 200 pirotehničara, koji će ukloniti 22 minska polja.

"U Hrvatskoj je 418 četvornih kilometara (minski zagađeno), a što je, da ne bi bilo zabune, 418 milijuna četvornih metara, za što treba oko 450 milijuna eura. Do sada je u Hrvatskoj za razminiranje utrošeno 5,1 milijarda kuna, većinom iz državnog proračuna, dok u posljednje tri godine većina novca dolazi iz EU fondova", rekao je Modrušam.

Naglasio je da se Otawskom konvencijom o razminiranju preuzeta obveza o razminiranju Hrvatske do veljače 2019. godine, neće moći poštovati.

"Sagledat ćemo mogućnosti i predložiti Vladi RH da od UN zatraži produljenje roka, realno više od pet godina, možda i deset", rekao je Modrušan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno