Obnovljena Galerija umjetnina ponovno će se obnavljati

Slika korisnika valentinam
U sklopu radova na Providurovoj palači
Autor: 
Sve do trenutka odabira izvođača, odnosno dok ne budemo znali kada konkretno kreću radovi na obnovi Providurove palače, Galerija umjetnina ne mora iseliti. Mi ćemo im javiti mjesec dana ranije, a kako stvari stoje to neće biti prije svibnja iduće godine, kazao je Šime Erlić
Zvonko KUCELIN
Na uređenje Galerije ukupno je utrošeno oko 700.000 kuna

Prije pet mjeseci otvorena je obnovljena Galerija umjetnina  Narodnog muzeja Zadar. Na izložbi "Izbor iz zbirki Galerije umjetnina"  posjetitelji imaju priliku vidjeti dio bogatog fundusa koji posjeduje ovaj  odjel NMZ-a, no paradoksalno je kako je ipak preostalo jako malo vremena za pogledati 200-tinjak eksponata smještenih u šest galerijskih  dvorana jer opet kreću radovi. 

Treća faza

Naime, kad počne obnova Providurove palače zatvorit će se vrata Galerije na još uvijek nepoznati rok. Naime, u prve dvije faze obnove nije  obuhvaćen prostor u kojemu će se u budućnosti smjestiti Galerija umjetnina. Ona na red dolazi u trećoj fazi, za koju još nisu osigurana sredstva, tako da je neizvjesno kada će se ponovno moći razgledati vrijedni  eksponati iz fundusa. Kada je prije jedanaest godina odlučeno kako se  Galerija umjetnina treba zatvoriti zbog dotrajalosti prostora nitko nije  mislio da će obnova trajati toliko dugo. Možda do samog uređenja prostora ne bi ni došlo da Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar  nije urgirala na sve strane. Obnova je urađena kroz četiri faze, od 2013.  do 2016. godine, a ukupno je utrošeno oko 700.000 kuna. I upravo je to  razlog negodovanja brojnih naših sugrađana, zašto je utrošen toliki novac da bi se otvorila izložba na nekoliko mjeseci, a onda se krenulo u  rušenje cijelog prostora. No, za odgovor na to pitanje potrebno je vratiti  se malo unatrag. Naime, Muzej dvije palače ili Baštinski muzej je projekt  star petnaestak godina, osmišljen malo kasnije prema nacrtima Ive Letilović i Igora Pedišića. I to je bilo sve u tom trenutku, projekt za koji nije  bilo novca. I da se ne bi čekalo unedogled u Narodnom muzeju su  odlučili obnoviti Galeriju kako njen fundus ne bi toliko dugo stajao skriven od očiju javnosti. I upravo iz tog razloga je voditeljica Galerije Ljubica Srhoj Čerina prilikom otvaranja izložbe u srpnju pozvala sve sugrađane na razgledavanje bogatog fundusa. No, dokad je uopće moguće  pogledati izložbu, odnosno kada se zatvaraju vrata Galerije umjetnina?

Odobrena EU sredstva 

- Mi smo nedavno raspisali natječaj za prenamjenu projekta, i on još  uvijek traje. Kad se odabere pobjednik natječaja ide se u prenamjenu  projekta, a potom u odabir izvođača. Dakle, sve do trenutka odabira izvođača, odnosno dok ne budemo znali kada konkretno kreću radovi na  obnovi Providurove palače, Galerija umjetnina ne mora iseliti. Mi ćemo  im javiti mjesec dana ranije, a kako stvari stoje, to neće biti prije svibnja  iduće godine, kazao nam je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU  fondove Grada Zadra. 

Dakle, ukupno niti godinu dana neće biti otvorena obnovljena Galerija umjetnina, a na uređenje je utrošeno 700.000 kuna. No, činjenica je  kako nitko nije znao kada će biti odobrena EU sredstva, a ona za obnovu  Providurove palače i uređenje gradskih bedema iznose gotovo 57 milijuna kuna. Grad će financirati preostalih deset milijuna. Još prošle godine  kada je uređenje svih šest dvorana dovršeno sredstva za Providurovu nisu bila odobrena. Prema tome, suludo je govoriti kako su sredstva za  uređenje šest dvorana bačena. Srhoj Čerina je zadovoljna da građanstvo  ima priliku bar nakratko vidjeti djela iz fundusa koji je neprocjenjiv. Dok  se ovih jedanaest godina nalazio u depoima, često su djela bila posuđivana za pojedine velike izložbe, od kojih je posljednja bila prošle godine u Klovićevim dvorima. Koliko god nam bilo žao da sljedeće godine  fundus ponovno odlazi u depo, toliko treba radovati činjenica da će po  završetku treće faze obnove Providurove palače biti izložen u reprezentativnom prostoru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno