U slučaju kašnjenja mirovina sindikat spreman na radikalne poteze

Slika korisnika valentinam
I zadarski umirovljenici zabrinuti za mirovinske fondove
Hrvatska ima oko milijun umirovljenika, u Zadru ih je oko 40 tisuća, a imamo još desetak tisuća osoba starije životne dobi koji nisu u tom sustavu, iako bi trebali biti. Umirovljenici žive na rubu egzistencije pa bi i samo jedan dan zakašnjenja isplate mirovina predstavljao veliki problem, kaže Vedran Uranija
Nezaobilazna tema umirovljenika na Kalelargi bila je potop Agrokorovih dionica na burzi i stanje u mirovinskim fondovima

Zadarski umirovljenici i osobe starije životne dobi izrazili su zabrinutost zbog potonuća dionica Agrokora u petak i posljedično gubitka mirovinskih fondova na burzi. Hrvatska ima oko milijun umirovljenika, u Zadru ih je oko 40 tisuća, a imamo još desetak tisuća osoba starije životne dobi koji nisu u tom sustavu, iako bi trebali biti. Umirovljenici žive na rubu egzistencije pa bi i samo jedan dan zakašnjenja isplate mirovina predstavljao veliki problem, kaže Vedran Uranija, pravni zastupnik u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, Podružnici Zadar, u sklopu koje djeluje i Sindikat umirovljenika Hrvatske ističući kako je zabrinutost kod zadarskih umirovljenika splasnula nakon što je ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, izjavio da mirovine nisu ugrožene zbog gubitka mirovinskih fondova jer su se mirovinski fondovi, osjetivši krizu u Agrokoru, na vrijeme riješili većine dionica te kompanije izuzev nešto malo dionica Leda i Belja.

Umirovljenici moraju odlučivati

- Vjerujemo ministru Paviću kad kaže da održivost i stabilnost mirovinskog sustava, prvog i drugog mirovinskog stupa, nije upitna. Nemamo razloga za suprotno, ali smatramo da je ova situacija signal za uzbunu te ujedno i pokazatelj da su zahtjevi umirovljenika s kojima su nedavno izlazili i na prosvjede pod motom "Zajedno smo jači", utemeljeni i opravdani, ističe Uranija dodajući kako izjava ministra Pavića ukazuje na činjenicu da je kriza u Agrokoru socijalni, društveni i gospodarski problem koji se prelijeva i na mirovinski sustav te zahtijeva hitno djelovanje kako se ovakvo što ne bi ponovilo ili polučilo neželjene posljedice.

- Događaj s gubitkom dionica Agrokora ukazuje da, iako su se mirovinski fondovi ranije riješili drugih dionica koncerna, problem nije riješen u cijelosti. Pokazalo se da Nacionalno vijeće za umirovljenike, osnovano dogovorom Vlade i sindikata, nije zaživjelo. Umirovljenici i starije osobe trebali su pravovremeno, od njih, saznati za ove probleme, a ne iz medija, posebice što već duže vrijeme ukazuju na ovaj problem, naglašava Uranija dodajući kako bi Nacionalno vijeće umirovljenika trebalo i suodlučivati o disponiranju sredstava. Da je tako bilo, teško da bi se novac uložio u Agrokorove dionice, govori Uranija podsjećajući kako je Agrokor godinama već u problemima, iako se o tome šutjelo sve dok nisu eskalirali. Također, ističe i kako je novac u mirovinskim fondovima, zapravo novac hrvatskih umirovljenika i nitko bez njih ne smije odlučivati o tome gdje će se ulagati i na koji način raspolagati tim novcem.

Potrebna reforma mirovinskog sustava

- Ovaj gubitak na burzi ukazuje i na kruicijalan problem na koji ukazujemo dulje vrijeme, a to je potreba za radikalnom, temeljitom i kvalitetnom reformom mirovinskog sustava na način da se osiguraju stabilni dugoročni, izvori sredstava - kombinacija obaveznog s dobrovoljnim dijelom. Također, pokazalo se i da nema socijalnog dijaloga, a i to proizlazi iz ministrove izjave kako su u kontaktu s mirovinskim fondovima, no ne i sa sindikatima i udrugama umirovljenika, a po našem mišljenju morali bi biti, naglašava Uranija osvrćući se i na nedavno povećanje mirovina koje su, kako je istaknuo, simbolično za prosječnog hrvatskog umirovljenika, a konkretno i značajno za one s povlaštenim mirovinama.

- Ne smije biti tolikog nesrazmjera, niti smije biti povlaštenih kategorija. Oni koji preživljavaju trebali su dobiti više, međutim, i s mirovinama se dogodilo kao i s poreznom reformom - bogatima sve, siromašnima ništa, upozorio je Uranija iznoseći i podatak kako prosječna mirovina iznosi svega 2.012 kuna, što je 37 posto udjela u prosječnoj hrvatskoj plaći, a što Hrvatsku uz Bugarsku stavlja na samo dno ljestvice u Europi.

- Ukoliko bi se dogodio neželjeni scenarij za umirovljenike, to bi bilo katastrofalno. Država mora osigurati interventna sredstva kao prije desetak godina, zaključuje Uranija te ističe kako je Sindikat spreman na radikalne poteze u slučaju kašnjenja mirovina.

Mirovine nisu upitne

Ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, nakon pada vrijednosti Agrokorovih dionica na burzi i gubitaka mirovinskih fondova izjavio je kako drugi mirovinski stup ima vrijednost od ukupno 88 milijardi kuna te da je gubitak koji se dogodio u puno manjoj vrijednosti od godišnjeg doprinosa koji iznosi između 4 i 5 milijardi kuna. Iznio je podatak da su ulaganje u dionice i drugi mirovinski stup dugoročna ulaganja te da se na nekima gubi, a na nekima dobiva, no da je cijeli portfelj vrlo konzervativno ulagan, diverzificiran zbog čega ne dolaze u pitanje niti doprinosi, ni isplate mirovina. Agrokorove dionice su, podsjetimo, na Zagrebačkoj burzi u petak bile najveće gubitnice kojima su cijene prvog dana trgovanja nakon šest mjeseci obustave pale između 56 i 89 posto.

Riješili se Agrokorovih dionica

Optimistični su i u Hrvatskoj stranci umirovljenika gdje ističu kako nema mjesta panici zbog pada vrijednosti dionica Agrokorovih tvrtki jer time nije narušena stabilnost mirovinskog sustava, a posebice drugog stupa.

- Fondovi su uložili mali dio vrijednosti portfelja u te dionice, a koliko nam je poznato, neki su ih prodali i prije ove krize. Utjecaj ovog pada na mirovine će biti minimalan. Zarada mirovinskih fondova u 2017. godini bila je 1,2 milijarde kuna, a ukupna imovina fondova nešto je manja od 90 milijardi kuna što jasno pokazuje da je sustav stabilan. Fluktuacije na tržištu su uobičajene, a fondovi novac ulažu uz nisku premiju rizika i dugoročno kako bi se osigurala sigurnost sustava i smanjio rizik od ovakvih događaja. Smatramo da nema mjesta panici i senzacijama, kaže Jurica Galešić, glasnogovornik HSU-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno