Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

11 VELIČANSTVENIH Nekadašnji učenici Srednje ekonomske škole proslavili 60. obljetnicu mature

07.11.2018. 15:12
11 VELIČANSTVENIH Nekadašnji učenici  Srednje ekonomske škole proslavili  60.  obljetnicu mature


 Prije 60 godina ovih je 11 ljudi maturiralo u Srednjoj ekonomskoj školi, a jučer su veliki jubilej propisno proslavili.
– Starci smo, ali danas opet maturanti, govore u šali dok se okupljaju  ispred škole u Parku Vladimira Nazora u koju su upravo oni prvi uselili.
Dobro se jedni drugima približe pa se raspoznavaju, često uz komentar "Pa to si ti, još si živ". Naravno, sve to u zafrkanciji jer se ovi 78- godišnjaci itekako dobro drže.
Najstarijoj od njih, razrednoj ljepotici Mariji Piasevoli – Memi, čak je  još i majka živa i ima 97 godina.
– Tako da sam ja još dijete, govori Marija.
Bolje se sjećaju onih vremena, nego što su jučer ručali, šale se opet  tako na svoj račun, pa prepričavaju anegdote svoje generacije.


Sniježni maturalni ples
– Naš maturalni ples 21. ožujka 1958. godine bio je nezaboravan. Tog  je dana bio veliki snijeg u Zadru. Onda smo mi ženske stavile štikle u  vrećice, a na nogama smo imale čizme iz Borova. Dok smo došle na  ples do Doma armije čizme su bile pune snijega. Na kalijevim pećima  smo sušile noge, a kako se gosti još nisu okupili, vježbale smo u hodniku hodanje u štiklama jer smo ih tada prvi put nosile, ispričala je  Manda Miljanić.
Kako je dodala Miroslava Dubroja, (inače sestra od poznatog zadarskog psihijatra, dr. Ante Gilića), fotografije s njihova maturalnog plesa  nisu uspjele.
– Jedina slika koja je uspjela je ona na kojoj smo Branko i ja na stepenicama. A i jesmo najljepši bili, rekla je kroz smijeh.
Mirjana Kasap se prisjetila kako je njihov razred, koji je bio jedini u  toj generaciji Srednje ekonomske škole, pred publikom u kazalištu odigrao predstavu Vlast.
– Izveli smo tu predstavu nepogrešivo na ekavštini, istaknula je.
Prisjetili su se i svog razrednika Šime Dunatova, zahvaljujući kojem  su, kažu, pismeni izašli iz škole jer su radili po gimnazijskom programu.


Završili posvuda
Svi su mogli odmah ići raditi u Tanker da su htjeli, ali završili su posvuda. Primjerice, dr. sc. Vlatko Jadrešić je redovni sveučilišni profesor  u mirovini u trajnom zvanju, a predavao je na zadarskom Sveučilištu,  Branko Morić je bio direktor Solarisa te kasnije Jugotransa u Londonu i  Americi, Nikica Kozulić, direktor u Sojari…
Deset njihovih kolega ih je trajno napustilo, a odali su im počast objavivši sjećanje u Zadarskom listu.
Zadnji put su se sastali prije deset godina, a kontakti se održavaju  stalno. Nakon zajedničkog fotografiranja i ćakule s današnjim mladim  maturantima, dobro raspoloženje preselili su u restoran Harbour.
Šezdesetu godišnjicu mature jučer su obilježili maturanti Srednje  ekonomske škole 1958. godine: Miroslava Dubroja rođena Gilić, Manda  Miljanić rođena Pleslić, Katica Bedić rođena Repanić, Olga Ćosić  rođena Galošić, Mirjana Kasap rođena Beretin, Marija Piasevoli rođena  Gregov, Vlatko Jadrešić, Branko Morić, Nikica Kozulić, Mate Sorić i Ivo  Stipić.