Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KOKAIN I ORUŽJE DRŽAO U AUTOMOBILU I APARTMANU U PRIVLACI Uhićen pripadnik Zemunskog klana i narkodiler Josip Golomeić (53)

07.11.2018. 16:00
KOKAIN I ORUŽJE DRŽAO U AUTOMOBILU I APARTMANU U PRIVLACI Uhićen pripadnik Zemunskog klana i narkodiler Josip Golomeić (53)


Osuđivani ubojica, pripadnik ozloglašenog srbijanskog Zemunskog klana i narkodiler Josip Golomeić (53) uhićen je u Zadru s kokainom, a policajci su mu u pretrazi Audija A8 i apartmanima u Privlaci  koje je nedavno kupio i tu se naselio, pronašli i strojnicu s više od 100  metaka te pištolj s metkom u cijevi. Golomeić je rođen u Zemunu, Republika Srbija, ali ima i hrvatsko državljanstvo. Na zadarsko područje,  konkretno u Privlaku, došao je prije dvije godine, no sve do prije dva  dana uspijevao je zaobilaziti policiju.
– Spomenuti 53-godišnjak je u ponedjeljak, oko 9,40 sati zatečen u Zadru kako upravlja Audijem A8 zadarskih registracijskih oznaka. Kod njega  je pronađen veći novčani iznos u eurima i kunama, što je pobudilo sumnju da potječu od kriminalnih aktivnosti pa je uhićen. Temeljem naloga  suca istrage Županijskog suda u Zadru izvršena je pretraga njegova automobila i apartmanskog objekta u Privlaci, a tom mu je prilikom pronađeno 232 grama kokaina raspoređenog u 20 paketića od po 20, 30 i 50  grama. Također, pronađena mu je i strojnica izraelske proizvodnje s više  od sto komada streljiva i pištolj sa streljivom u cijevi, kazao je voditelj  Službe kriminalističke policije PU zadarske, Bore Mršić, na današnjoj  konferenciji za novinare dodavši kako je ovom Zemuncu s dvojnim, hrvatsko-srpskim državljanstvom, pronađeno i više komunikacijskih  uređaja među kojima i uređaj za zaštićenu komunikaciju kakve koriste  osobe iz vrha kriminalnog svijeta.
Na novinarsko pitanje Mršić je odgovorio kako ovaj okorjeli kriminalac nema veze s nedavno uhićenim pomoćnikom načelnika krim policije u Šapcu, BiH, koji je na zadarskom  području nedavno zatečen s 1,1 kilogram kokaina, no istaknuo je kako se  sumnja da je povezan s kriminalnim skupinama i pojedincima iz više  država u našem susjedstvu kao i s kriminalnim miljeom na zadarskom  području. Naveo je i kako se sumnja da je kokain vakumiran u paketiće  bio namijenjen zadarskim konzumentima te da je vrijednost pronađene  količine veća od 250 tisuća kuna.
– Ovaj 53-godišnjak je priveden pritvorskom nadzorniku, nakon čega  je pred Općinskim državnim odvjetništvom protiv njega podnijeta kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.  Sudac istrage Županijskog suda mu je nakon saslušanja odredio istražni  zatvor, pojasnio je Mršić za čijeg je jednogodišnjeg mandata na čelu krima ovaj slučaj tek jedan u nizu u kojemu su akteri opasni recidivisti kriminalnih djela kod nas ali i drugim zemljama. 
Prema pisanju srbijanskih medija Josip Golomeić je narkobos koji je u  toj zemlji bio osuđen na 15-godišnju kaznu zatvora zbog ubojstva policajca. Kaznu je izdržavao u  Kazneno-popravnom zavodu u Zabeli, a za vrijeme slobodnog vikenda bio je uhićen s još dvojicom ortaka zbog sumnje u preprodaju opojnih droga – kokaina i heroina koji im je bio i pronađen u pretresu objekata koje su koristili te posjedovanja ilegalnog oružja. 
Osuđivan je i zbog dilanja, a kako se nije odazivao na izdržavanje kazne za njim je bila izdana i tjeralica, a potom je otkriveno da se skriva u  svojoj kući u mjestu Železnik. Kad su mu beogradski policajci opkolili  kuću, 17. listopada 1998., on je zapucao na njih i usmrtio tada 31-godišnjeg policajca P.O. Beogradski mediji pišu da je tom prilikom policajce  zavlačila njegova supruuga dok se on nije uspeo na kat. Jedan od policajaca je krenuo je u dvorište kuće i povikao "Stoj, policija", a on je iskočio  kroz prozor, zapucao te pobjegao preko granice. Neko se vrijeme skrivao  u Hrvatskoj, a uhićen je temeljem međunarodne tjeralice 28. listopada  1999. godine na slovenasko-austrijskom graničnom prijelazu Karavanke  pri pokušaju bjega u Austriju. U Zabelu je stigao u prosincu 2002. godine, a iako je počinio teško kazneno djelo, devet godina prije odsluženja  izrečene kazne za ubojstvo policajca uspio je dobiti poluotvoreni paviljon u Zabelu. Tako je, pišu srbijanski mediji, dobio  status "slobodnjaka"  i pravo da gotovo svaki vikend provodio na slobodi.
Policija ga je pratila jer su sumnjali da i iz zatvora upravlja narko-biznisom, pa je bio uhićen u trenutku primopredaje paketića. Istim biznisom očito se nastavio baviti na zadarskom području.
– Istraga u ovom slučaju je i dalje u tijeku , kazao je na kraju konferencije za medije šef zadarskog krima Bore Mršić.