Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MARKO POPOVIĆ Samo mi je taj skalp još nedostajao

07.11.2018. 14:49
MARKO POPOVIĆ Samo mi je  taj skalp još  nedostajao


Marko Popović ne staje. Iako je prošlo već 15 godina od trenutka kada je sa Zadrom u Ljubljani osvojio regionalnu ligu, zadarski  play (po potrebi i dvica) i dalje igra odlično. Sa svojom Fuenlabradom, u  mjestu gdje se dobrano udomaćio, igra i dalje odličnu košarku. A tome je  dokaz i zadnja pobjeda. Jedna od onih velikih. Ovaj puta pala je Barcelona.
– Taj skalp mi je nedostajao. Ostale imam. S ovom pobjedom kompletirao sam pobjede u španjolskoj ligi. Sada ih ima sve – kaže Popović, koji  je u velikom domaćem uspjehu u 24 minute na parketu postigao 11  koševa i uz Luku Rupnika, bio najefikasniji igrač svoje momčadi.
– Nisu oni igrali bajno, ali razlog tome je velikim dijelom i naša igra,  prije svega u obrani. Igrali smo zaista čvrsto, na momente smo se i tukli,  puno ih slali na liniju slobodnih bacanja, pogotovo igrače za koje smo  znali da to ne rade dobro.


Egal
Presudila je posljednja četvrtina. Prve tri su bile potpuno u egalu.
– Uspjeli smo sve taktičke zamisli provesti u djelo i držati utakmicu  egalu. U pravom trenutku smo se odvojili i u konačnici pobijedili.


A sada…
– A sada idemo dalje. Lijepo je pobijediti ovakvu momčad, ali nema  previše vremena da razmišljamo o tome. Duga je liga, ima mnogo utakmica. Izazova ne nedostaje.
S omjerom 3:4 Fuenlabrada se drži na sredini ljestvice, iako se čini  da bi mogli otići i gore.
– Da. Tu smo negdje u sredini. Ali raspored nije bio lagan. Igrali smo s  Baskonijom, vani s Valencijom pa s Barcelonom, a sada nas čeka Real  Madrid. Nismo praktički imali niti jedan kiks. Od momčadi iz donjeg dijela ljestvice igrali smo samo protiv Estudiantesa, Zaragoze i San Sebastiana. Izgubili smo doduše u gostima protiv Estudiantesa, ali i to smo  imali šansu dobiti.




Dizel
Dakle, sve ide po planu?
– Svakako. Trebamo biti strpljivi i igrati utakmicu po utakmicu. Imamo  kvalitetan roster, 10-12 igrača i možemo reći da se malo i štedimo, svi  igramo po 20-ak minuta. Kako vrijeme bude prolazilo, tako će se sigurno  stvari i dodatno isprofilirati.
Igrate i "Champions ligu"?
– I za sada dobro stojimo s omjerom 3:1.
Drugi krug je vrlo blizu?
– Da. Nadam se da ćemo odigrati i nešto više utakmica u toj ligi, osim  onih u skupini.
Za sebe ste znali reći da ste dizelaš?
– I dalje jesam. Obično krenem u sezonu sporije. Tako je bilo i sada. Ali  polako hvatam ritam. Imao sam neke zaista loše utakmice. Imao i sam i  dobre. Mogao sam i bolje, ali ne bojim se. Kada uđem u formu to će i potrajati. A duga je sezona. Samo je 50 utakmica regularnog dijela u ACB ligi i u Europi. Kao što sam rekao, očekujem da će se ta brojka i povećati.  Ne samo u Champions ligi, već i u ACB ligi, gdje smo uvijek na rubu doigravanja. Također smo uvijek i na rubu nastupa u Kupu Kralja. U svakom  slučaju nas očekuje velik broj izuzetno važnih utakmica. Za mene je najvažnije da sam fizički dobar, da nisam više nervozan i nestrpljiv. Na kraju  krajeva nisam više niti klinac.
Da se vratimo na dvoboj protiv Barcelone, gdje ste na najbolji način  pokazali svoje iskustvo.
– Mi stariji igrači smo povukli, ali odličan je bio Luka Rupnik koji je  svojim šutevima presudio u konačnici utakmicu.


Dobro je u Fuenlabradi?
– Odlično.
I kapetan ste?
– Već tri godine.
Čini se da uživate u posljednjim sezonama?
– Moram reći da u klubu drže do mene. Cijene me. I osjećaj je obostran. Postoji  uzajamni respekt. A to se posebno traži u ovoj vrsti posla.


Žal…
Od osvajanja regionalne lige u Ljubljani prošlo je 15 godina…
– Kao da je bilo jučer.
A u posljednjih 15 godina napravila se i lijepa karijera?
– Karijera kakvu ne bi mijenjao i na koju sam ponosan jer sam sve napravio svojim  radom. Svakako bilo je uspona i padova, ali trudiš se uvijek sjećati onih lijepih stvari. One ružne pokušavaš zaboraviti.
Dakle, ne bi ništa mijenjali?
– U klupskoj karijeri ne.
Znamo odgovor na sljedeće pitanje…
– Da. Na žalost jedino ti nastupi s reprezentacijom ostavljaju žal. Nekoliko smo puta bili nadomak polufinala. Zaista smo bili tu. I nismo uspjeli. I to se ne radi samo o  mojoj generaciji. Već i o generacijama prije mene i generacijama poslije. Nadam se  da će svanuti svjetlo jednom.


Malo pogledam, više pročitam
I Zadar u zadnje vrijeme pobjeđuje?
– Da. Drago mi je. Pogledam Zadar kada stignem. Doduše, mnogo više čitam izvješća, pošto nije lako nači vremena za televiziju, s obzirom na tempo treninga i  utakmica.