Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mladi Slovak sa zadarskom adresom krenuo u osvajanje svjetske beatbox scene!

07.11.2018. 17:30
Mladi Slovak sa  zadarskom  adresom krenuo  u osvajanje  svjetske beatbox  scene!


Student Sveučilišta u Zadru i član zadarske a cappella grupe  AKA Crescendo, 24-godišnji beatboxer Filip Rušin, proteklog je vikenda  u Bratislavi postao prvak Slovačke u beatboxu! Riječ je o prestižnom  natjecanju koje svake godine okuplja europska i svjetska imena beatboxu, a Filip koji se battle-ovima bavi tek dvije godine, svojim je nevjerojatnim talentom, originalnom izvedbom i osebujnim stilom doslovno pomeo konkurenciju.
Na natjecanju je branio boje svoje rodne zemlje, Slovačke. Naime, Filip je u Hrvatsku došao prije četiri godine, prije svega zbog studija, ali i  ljubavi. Da bi uspješno položio ispit iz hrvatskog jezika, 6 mjeseci je naporno radio i učio naš jezik, što je u konačnici i uspio, a za taj period   kaže kako mu je bio najteži u životu.
– Uspio sam u samo šest mjeseci naučiti hrvatski, položiti prijemni  ispit i upisati fakultet. To mi je bilo nešto najteže u životu, ali imao sam  ogormnu motivaciju i dobru organizaciju, kazao je poručivši svima da  se uistinu sve može kad se hoće.
-Mislim da me sudbina nekako dovela u Zadar jer od kada sam ovdje, toliko mi se novih prilika otvorilo (prije svega AKA Crescendo), a  koje mi se nikada u Slovačkoj ne bi ukazale, dodao je.
Plasman na natjecanju u Bratislavi je jako veliko priznanje za Filipa i  njegovu beatbox karijeru jer se tzv. battle-ovima bavi tek dvije godine.  Prošle godine prošao je u prvih osam, a ove godine osvojio prvo mjesto.
– Iako se malo bavim battleovima, ispalo je da se ljudima zaista sviđa  ono što izvodim. Svakako ću nastojati razvijati se i u tom smjeru,i ovo  mi je svakako potvrda da ono što radim, dobro radim. Još uvijek mi se  sliježu dojmovi, ne sjećam se uopće kako je taj nastup izgledao, ali po  svemu sudeći, bio je dostojan prvaka, kazao je Filip.


Imao je minutu i pol da pokaže što zna
U beatbox battle natjecanjima postoje eliminacijski krugovi koje natjecatelji prolaze i skupljaju bodove. Nakon nekoliko krugova odabire se  osam najboljih i po tome se onda slaže finalni nastup. Filip je u finalnom nastupu bio drugi i ”borio se” jedan na jedan u paru s još jednim  natjecateljem. Svatko je imao 1.30 minuta u kojoj je morao iznijeti ono  najbolje što zna. Nakon toga, ispričao nam je Filip, žiri je odabrao boljeg.
Filip je objasnio da, kada je riječ o natjecanjima većeg značaja, onda  se izvedba uvijek unaprijed priprema. Filip je imao spremne neke svoje  originalne stvari, s naglaskom na muzikalnost.
-Kako radim s pjevačima, i stalno sam uključen u pjevačke aranžmane, tako je moj nastup zvučao kao “pjesma”. Većina je na natjecanju istaknula tehniku i brzinu, ali žiri je odabrao mene upravo zato jer sam  drugačiji i što sam donio nešto novo i svježe, poručivši su mi da svakako nastavim u tom smjeru, kazao je Filip dodavši kako je još važnije od  svega to što je osvojio publiku.
Žiri je natjecatelje ocjenjivao na temelju sljedećih kategorija: originalnost, muzikalnost, tehnika, prisutnost na pozornici (stage presence)   te angažman i zabavljenost publike (crowd control). Žiri je bio na svjetskoj razini (iz Češkke, Austrije i Meksika). Samim time je i natjecanje od  velikog značaja kao i sudjelovanje te plasman na njemu, objasnio je Filip dodavši kako se pobjedom automatski plasirao na svjetsko prvenstvo koje će se održati 2020. (najvjerojatnije) u Berlinu.


11 godina “beatboxanja”
-Europske i svjetske evente u beatboxu pratim koliko stignem. To je  vrlo važno za sam napredak beatboxera. No opet, s obzirom da mi je  članstvo u Crescendu i još nekim sastavima prioritet, natjecanjima u  beatboxu bavim se tek kada ulovim vremena, kazao je.
Beatboxom se počeo baviti prije 11 godina, kada je prvi put čuo za to  putem interneta. No tada je to bilo čisto iz hobija.
-Prijatelji su mi bili reperi i pjevači kojima sam ja “bio ritam”. Više je  to bila zezancija. Međutim, kada  sam došao u Hrvatsku prije četiri i  upoznao “Crescendovce”, tada sam sve počeo shvaćati ozbiljnije, više  vježbati i danas sam tu gdje jesam, kazao je.




Otvorio zadarsku školu beatboxanja
Od kada je došao u Zadar, želja mu je bila otvoriti školu beatboxanja,  pogotovo zato jer je shvatio da ta scena ovdje nije toliko razvijena, a  ima jako puno potencijala. U 4. mjesecu 2018. Njegov se san ostvario.  Pri udruzi In Flux započeo je sa školovanjem mladih beatboxera, i uživa  u svakom trenu.
-Kad već imam znanja, zašto ne bih naučio druge koji to žele naučiti.  To mi je stalno bilo na pameti. Trenige održavamo dvaput tjedno, članovi imaju od 7 i pol do 20 godina, svaki dan ih je sve veći broj što mi  je iznimno drago, kazao je dodavši kako se uvijek sjeti sebe koliko je  htio biti dio takve grupe kao mali, a nije imao priliku.
Filip ne planira stati na oživljavanju beatbox scene samo u Zadru,  već na nacionalnoj razini. Želja mu je s Tinom Duvnjakom, beatboxerom iz Zagreba kojeg je upoznao na Supertalentu, vratiti beatbox u Hrvatsku i oživjeti ju kao što je to nekada bilo. 
-Imamo mlade nade. Treba im samo dati priliku i podržati ih. Ja ću  dati sve od sebe, kazao je Filip pohvalivši se i najnovijom suradnjom s  pjevačem Matijom Cvekom. Naime, Filipa je putem AKA Crescendo  pronašao Matijin menadžer i već su imali dvije svirke, a suradnja zasigurno tu neće stati.