Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

(NE)SIGURNA VOŽNJA Mobitel u vožnji smatra se četvrtim ubojicom na cesti

07.11.2018. 10:14
(NE)SIGURNA VOŽNJA Mobitel u  vožnji  smatra se  četvrtim  ubojicom na  cesti


Nedavno je prvi put u Hrvatskoj provedeno istraživanje distrakcije odnosno nepažnje ili rastresenosti vozača vezano uz korištenje  mobitela tijekom vožnje kao ispitivanje reakcija vozača koji koriste ovaj  uređaj dok voze. Istraživanje, koje je provedeno pod vodstvom Zavoda za  prometno planiranje pri Fakultetu prometnih znanosti na poligonu ORYX Centra za sigurnu vožnju u Zagrebu, utvrdilo je porazne činjenice korištenja mobitela prilikom upravljanja vozilima. Tako je utvrđeno  da se prosječno vrijeme reakcije vozača od 0,6 sekundi za vrijeme razgovora na mobitel povećava na 1,5 sekundi, a kod slanja poruka na 2,7 sekundi. U to vrijeme, pri brzini od 60 kilometara na sat, vozilo prijeđe  dužinu od 12 pješačkih prijelaza.


Kampanja "Dan bez mobitela u prometu"
Kad se rezultati istraživanja primijene na brzine na autocesti, vozaču  je pri brzini od 100 do 130 kilometara na sat dok piše ili čita SMS poruku,  automobil bez nadzora najmanje 100 metara.
Na zabrinjavajuću praksu prema kojoj čak 91 posto hrvatskih vozača  tijekom vožnje koristi mobilni telefon, ukazuje često i Hrvatski autoklub  koji je i prilikom nedavnog nacionalnog Dana bez mobitela u prometu,  21. listopada upozorio vozače kako se mobitel smatra četvrtim ubojicom  na cesti, koji je ujedno i najveća od svih distrakcija vezanih uz ponašanje  u prometu.
U sklopu kampanje "Dan bez mobitela u prometu" koji je nedavno organizirala Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) u suradnji s  Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskom gospodarskom komorom izdana je i publikacija "Mobitel – skriveni ubojica na cesti" koja je posebno namijenjena  mladim ljudima, koji još nisu stekli ili nisu ukorijenili lošu naviku korištenja mobitela u prometu, kako bi na vrijeme osvijestili opasnosti od  takvog ponašanja.
Upravo na mladu populaciju usmjerene su i brojne edukativne akcije  Autokluba Zadar, a među opasnim radnjama koje se žele smanjiti ili posve iskorijeniti je upravo korištenje mobitela pri vožnji.
– U našim preventivno-edukativnim akcijama pridajemo dosta pažnje  ovom učestalom, a neprihvatljivom ponašanju, te posebno želimo educirati djecu koji će biti budući vozači da se takvo ponašanje može pokazati kobnim i pogibeljnim kako za njih same, tako i za ostale sudionike u  prometu, ističe Dinko Brkić, tajnik Autokluba Zadar.


„KLIK- navika odgovornog ponašanja“
Od djelatnice Autokluba Zadar Jasmine Pavić doznajemo kako je u organizaciji Autokluba nedavno proveden preventivno-edukativni program „KLIK- navika odgovornog ponašanja“, namijenjen srednjoškolskim učenicima, u kojem je, uz ostala neprihvatljiva ponašanja, a posebno nevezivanje sigurnosnog pojasa, stavljen naglasak i na rastući problem korištenja mobitela u vožnji.
– Želeći potaknuti svijest građana o tome da su sigurnosni pojasevi  najznačajniji dio sigurnosne opreme za zaštitu putnika u vozilu, HAK je  kreirao preventivno-edukativni program „KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu“. Ciljna skupina su učenici završnih razreda srednjih škola i gimnazija. Upravo su mladi ljudi koji su  tek postali vozači među osobama s rizičnim ponašanjem u prometu, a  što potvrđuje i statistika stradavanja, kaže Jasmina Pavić.
Namjena projekta „KLIK“ , doznajemo dalje, je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog  i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu.
Program, nadalje, obuhvaća sudjelovanje učenika u simulatoru prevrtanja i simulatoru sudara, kao i korištenje „pijanih naočala“ koje simuliraju vožnju pod utjecajem alkohola, narkotika ili umora. Također, poseban naglasak se daje na rastući problem korištenja mobitela u vožnji.
– Ovaj rastući trend je na žalost postao općeprihvaćen, kako među iskusnijim vozačima, tako i među mlađim koji tek postaju vozači, upozoravaju još u zadarskom Autoklubu.