Petra Jelavić ilustrirala "Vjetar" s bakinim pjesmama

Slika korisnika mkvanja
U Đini promovirana slikovnica 10-godišnje Zadranke
Autor: 
Riječ je o promociji slikovnice pod nazivom Vjetar koju je ilustrirala desetogodišnja Petra Jelavić nakon što je mama našla desetak dječjih pjesama njezine bake - poznate čakavske pjesnikinje Milene Rakvin Mišlov koja je prerano otišla prije 23 godine
Arif SITNICA
Promocija Petrine slikovnice održana je u Đini

Bila je to jedna sasvim posebna promocija. Onako vesela, iskrena, nepatvorena jer takva samo djeca mogu biti. Riječ je  naime, o promociji slikovnice pod nazivom - "Vjetar" koju je ilustrirala "velika" desetogodišnja umjetnica Petra Jelavić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole Šime Budinića. Ona je ilustrirala slikovnicu nakon što je mama našla pjesme njezine bake - Milene  Rakvin Mišlov, poznate čakavske pjesnikinje koja je prerano otišla -  1995. godine, u dobi od samo 40 godina.

A, Petrinu su baku zvali - "pjesnikinjom zavičaja". Autorica je  pjesničke zbirke pod naslovom "Mene moja baba" i "Mladosti tvoje  miris". Milena Rakvin Mišlov, postumno je 1995. godine dobila i  Nagradu Grada Zadra za životno djelo na području kulture.

Knjiga bakinih dječjih pjesama i Petrinih likovnih djela izašla je u  vlastitoj nakladi obitelji Jelavić, od oko 300 primjeraka.

"Pjesme koje su čekale Petru"

Na poleđini slikovnice kako je napisala Petrina mama - te su  dječje pjesme 25 godina bile skrivene u kutiji u ormaru i čekale su  Petru "da ih otkrije i podijeli sa svima nama. Milena je prerano napustila ovaj svijet te se ona i njezini unuci nisu imali sreće upoznati. Ovom su slikovnicom dobili priliku upoznati babu Milenu" -  piše na poleđini slikovnice.

Promocija je održana u ponedjeljak navečer u caffe galeriji Đina  u zadarskoj Varoši, a uz Petrinu obitelj bilo je i puno prijatelja iz  Petrinog razreda i škole, pa su se neke od pjesama i recitirale.

I Petra je odrecitirala dvije pjesme, a jedna od njih joj je najdraža:  "Ah, ta škola" koju je islustrirala klupama, pločom i prostorom  učionice.

Mala umjetnica, velika sreća

- Mama je našla osam bakinih dječjih pjesama. Pokazala mi ih je  i predložila da pokušam nešto nacrtati. A, ja obožavam crtati. Do  sad sam već imala i tri izložbe i to dvije samostalne u Kalima i jednu zajedno s tatom. Kad sam pročitala pjesme, nisam se žurila.  Crtala sam kad bih imala vremena i volje i što je najvažnije kad bih  imala ideju. Ideje su mi tako padale napamet. Mislim da bi baka bila jako ponosna na mene. Sigurna sam da bi bila jako sretna jer i ja  sam sretna - rekla je mala desetogodišnja umjetnica Petra Jelavić.

Hoće li se u budućnosti baviti likovnom umjetnošću, nije znala  reći. Samo je slegnula ramenima i nasmijala se jer više nije imala  vremena za neke "prevelike priče". Prijateljice su nestrpljivo čekale  da "joj nešto kažu..." 

Petrin tata, Dragan Jelavić je inače, profesor likovne kulture koji  se i sam bavi slikarstvom. Izlagao je na više desetaka samostalnih i  skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a bavi se i grafičkim dizajnom. Predsjednik je HADLU u Zadru.

Izložbu Petrinih radova možete pogledati u caffe galeriji Đina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno