Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Petra Jelavić ilustrirala “Vjetar” s bakinim pjesmama

07.11.2018. 17:30
Petra Jelavić  ilustrirala  “Vjetar” s  bakinim  pjesmama


Bila je to jedna sasvim posebna promocija. Onako vesela, iskrena, nepatvorena jer takva samo djeca mogu biti. Riječ je  naime, o promociji slikovnice pod nazivom – "Vjetar" koju je ilustrirala "velika" desetogodišnja umjetnica Petra Jelavić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole Šime Budinića. Ona je ilustrirala slikovnicu nakon što je mama našla pjesme njezine bake – Milene  Rakvin Mišlov, poznate čakavske pjesnikinje koja je prerano otišla –  1995. godine, u dobi od samo 40 godina.
A, Petrinu su baku zvali – "pjesnikinjom zavičaja". Autorica je  pjesničke zbirke pod naslovom "Mene moja baba" i "Mladosti tvoje  miris". Milena Rakvin Mišlov, postumno je 1995. godine dobila i  Nagradu Grada Zadra za životno djelo na području kulture.
Knjiga bakinih dječjih pjesama i Petrinih likovnih djela izašla je u  vlastitoj nakladi obitelji Jelavić, od oko 300 primjeraka.


"Pjesme koje su čekale Petru"
Na poleđini slikovnice kako je napisala Petrina mama – te su  dječje pjesme 25 godina bile skrivene u kutiji u ormaru i čekale su  Petru "da ih otkrije i podijeli sa svima nama. Milena je prerano napustila ovaj svijet te se ona i njezini unuci nisu imali sreće upoznati. Ovom su slikovnicom dobili priliku upoznati babu Milenu" –  piše na poleđini slikovnice.
Promocija je održana u ponedjeljak navečer u caffe galeriji Đina  u zadarskoj Varoši, a uz Petrinu obitelj bilo je i puno prijatelja iz  Petrinog razreda i škole, pa su se neke od pjesama i recitirale.
I Petra je odrecitirala dvije pjesme, a jedna od njih joj je najdraža:  "Ah, ta škola" koju je islustrirala klupama, pločom i prostorom  učionice.


Mala umjetnica, velika sreća
– Mama je našla osam bakinih dječjih pjesama. Pokazala mi ih je  i predložila da pokušam nešto nacrtati. A, ja obožavam crtati. Do  sad sam već imala i tri izložbe i to dvije samostalne u Kalima i jednu zajedno s tatom. Kad sam pročitala pjesme, nisam se žurila.  Crtala sam kad bih imala vremena i volje i što je najvažnije kad bih  imala ideju. Ideje su mi tako padale napamet. Mislim da bi baka bila jako ponosna na mene. Sigurna sam da bi bila jako sretna jer i ja  sam sretna – rekla je mala desetogodišnja umjetnica Petra Jelavić.
Hoće li se u budućnosti baviti likovnom umjetnošću, nije znala  reći. Samo je slegnula ramenima i nasmijala se jer više nije imala  vremena za neke "prevelike priče". Prijateljice su nestrpljivo čekale  da "joj nešto kažu…" 
Petrin tata, Dragan Jelavić je inače, profesor likovne kulture koji  se i sam bavi slikarstvom. Izlagao je na više desetaka samostalnih i  skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a bavi se i grafičkim dizajnom. Predsjednik je HADLU u Zadru.
Izložbu Petrinih radova možete pogledati u caffe galeriji Đina.