Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prof. dr. sc. Vjeranu Katunariću Državna nagrada za znanost za životno djelo

07.11.2018. 11:10
Prof. dr. sc.  Vjeranu  Katunariću  Državna nagrada  za znanost za  životno djelo


Prof. dr. sc. Vjeran Katunarić, redoviti profesor u trajnom  zvanju Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dobitnik je Državne  nagrade za znanost za 2017. godinu, u kategoriji za nagradu za životno  djelo u području društvenih znanosti. Tim povodom u Rektoratu  Sveučilišta u Zadru jučer su ga primili prorektori prof. dr. sc. Ivanka  Stričević, prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i  izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić  te mu čestitali što je kao prvi djelatnik Sveučilišta proglašen dobitnikom ovoga priznanja.
U odluci koju potpisuje predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik  Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost Gordan Jandroković  navodi se kako je dr. Katunarić, s 13 autorskih knjiga i više od 150 radova, od kojih su mnogi uvršteni u antologije niza područja sociologije  u svijetu, postigao međunarodnu prepoznatljivost i priznatost.
"Znatno je unaprijedio sociološku misao, istraživanja i praksu u nizu  područja. Ističu se njegove izvorne znanstvene spoznaje utjecaja etničke distance i migracija na stabilnost obitelji temeljena na empirijskim istraživanjima te originalni teorijski doprinosi u sociologiji etničkih sukoba i nacionalizma. Važan je njegov doprinos primijenjenoj  sociologiji u područjima javne politike, posebno u analizi i postavljanju  okvira javne politike u području kulture u Hrvatskoj i u Europi, što je  ostvario kao voditelj projekata, konzultant i izvjestitelj Vijeća Europe za  kulturnu politiku. Svojim djelovanjem značajno je unaprijedio profesionalni status sociologije u Hrvatskoj, širio je spoznaje o hrvatskom  društvu u svijetu, a međunarodnoj stručnoj javnosti približio je hrvatsku sociologiju", piše u obrazloženju odluke.
Dr. Katunarić rođen je u Travniku (Bosna i Hercegovina) 20. travnja  1949. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Zadru a 1973. diplomirao studij sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na  istom je fakultetu magistrirao (1976.) u polju sociologije s temom porodice u vanjskim migracijama, i doktorirao (1978.), također u polju sociologije, s temom o makrosociološkim aspektima Marxove teorije  društva. Danas radi kao redoviti profesora na Odjelu za sociologiju na  Sveučilištu u Zadru, gdje vodi nastavu iz predmeta Historijska sociologija, Multietnička društva, Izgradnja teorije u sociologiji i Klasične teorije društva i kulture.
Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. Dobitnik je godišnje nagrade za znanost Ministarstva  znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, i nagrade „Rudi Supek" za iznimno značajna postignuća, uspjehe i zasluge za razvoj sociologije.