Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prvašima po teglica meda

07.11.2018. 10:00
Prvašima po teglica meda


Zadarski prvaši ove će godine obilježiti Školski medni dan kada će na poklon dobiti teglicu domaćeg meda. Medni dan će se obilježiti 7. prosinca na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela, pčelara i proizvođača voska. 
– Cilj ovog programa je promocija domaćeg meda te želimo da svaki učenik prvog razreda osnovne škole dobije med pakiran u nacionalnu staklenku 370 ml te edukativnu slikovnicu. Grad Zadar je prijavio za ovaj projekt sve osnovne škole kojima je osnivač, rekao nam je Ivan Hajdić iz Upravnog odjela za školstvo Grada Zadra. Dodao je kako će med nositi oznaku proizvođača i zaštićenu oznaku "Med hrvatskih pčelinjaka".
Inače, projekt provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a s područja Zadarske županije će sudjelovati Ivica Butić, Stjepan Baričević, Ivica Krapić, Ivica Modrić, Ive Surić, Anita Dragić te Šime Ćustić.
– Imam svoj OPG i proizvodim ekološki med. Svake godine šaljem uzorke na analizu te imam potvrdu kako se radi o jako kvalitetnom i zdravom medu. Radujem se što ću sudjelovati u ovom projektu jer vjerujem kako je potrebno da djeca uvide važnost meda, ali i pčela. Med koristim u zdravstvene svrhe i svakodnevno ga konzumiram. Osim toga, mnogi kupci mi kažu kako je to lijek, rekao nam je Stjepan Baričević, jedan od pčelara sa zadarskog područja. Njegove pčele sakupljaju med na pašnjacima koji su diljem županije – od Velebita do Ravnih kotara.
U sklopu projekta djeca prvih razreda na ovaj će način učiti o važnosti konzumiranja meda i njegova uključivanja u prehranu. Želja programa je stvoriti bolje uvjete za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Za njegovu provedbu osigurano je oko 2 milijuna kuna, od čega 1,2 milijuna kuna za mjeru “Školski medni dan”, a 800.000 kuna za mjeru “Promocija meda hrvatskih pčelinjaka”.
Također, predviđeno je kako će škole u suradnji s pčelarskim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom organizirati razne edukacije na kojima će se učenici upoznati o važnosti pčelarstva za poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji.