Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SUTRA PREDAJA LISTA Širi se Zadarski blok, HDZ-u se pridružio i HSP AS

07.11.2018. 11:23
SUTRA PREDAJA LISTA Širi se  Zadarski blok,  HDZ-u se  pridružio i HSP  AS


Sutra ističe rok za predaju lista za izbore za mjesne odbore  grada Zadra 9. prosinca. No već se sada može reći kako su ovo kvartovski  izbori s najvećim najviše pregovora, pogotovo u Zadarskom  bloku koji  broji već pet stranaka. 
Razlog tako obimnim pregovorima je upravo tzv. velika koalicija protiv  HDZ-a koja bi, prema najavama njenih aktera, trebala biti određena proba za lokalne izbore. Ukoliko ovaj savez protiv vladajuće stranke ostvari  dobre rezultate, ista bi se ili slična koalicija dogovorila i za lokalne izbore.  Tako je i zadnjih dana došlo do niza promjena čije detalje donosimo  upravo uoči sutrašnje objave koalicijaskih lista. Neke će stranke čak  održati i novinsku konferenciju kako bi pojasnili razloge sklapanja svojih  saveza, budući da je, osobito u Zadarskom bloku, riječ o strankama sasvim suprotnih ideologija.


HSS ušao u koaliciju
To se prije svega odnosi na novoformiranu koaliciju Akcije mladih,  Mosta, MODES-a, HSLS-a i Nezavisne liste Denisa Brukete kojoj se nedavno pridružio i HSS. Iako čujemo kako prilikom dogovora o slaganju  lista dolazi i do određenih trzavica, svi nastoje preko njih prijeći samo  kako bi se što složniji suprotstavili HDZ-u. Čelnik zadarskog HSS-a, Marijan Maroja, napominje kako im prilikom ulaska u ovu koaliciju uopće  nisu bile važne stranačke ideologije jer je ionako riječ o izborima za  kvartove.
– Ovdje znači nema tzv. visoke politike u kojoj je bitno kakvu tko ima  ideologiju ili svjetonazor, već da se slažemo oko toga da nekom mjestu  treba dječji vrtić, igralište, cesta, odvodnja i slične stvari koje su od životnog značaja za mještane. A to su problemi koji nemaju ideološki predznak i zato smo se oko njih lako mogli okupiti, kaže Maroja napominjući  kako su imali više ponuda za izlazak na ove izbore.


Pet stranaka u Zadarskom bloku
– Nakon rasprave u Gradskom odboru zaključili smo da ćemo se pridružiti koaliciji Zadarski blok sve u cilju što kvalitetnijeg rada mjesnih  odbora, a u korist naših građana i nadamo se da će koalicija polučiti dobar uspjeh, pojašnjava Maroja koji tvrdi da, unatoč ovako šarolikom političkom društvu, nemaju nikakvih problema sa sastavljanjem lista.
Što je pak u ovakvoj situaciji s HDZ-om? Njihov politički partner, Neovisni za Hrvatsku, odbio ih je poručujući da žele sami izići na izbore. Iako vladajućima ostaju njihovi tradicionalni partneri HSU i Reformisti,  tzv. desno krilo ipak im ostaje prazno, zbog čega su se obratili  HSP-u Ante Starčevića, kažu u toj stranci. Naime, dok u HDZ-u napominju kako  još pregovaraju s ostalim strankama, čelnik zadarskih starčevićanaca,  Slobodan Pićo Dević, jučer izjavljuje da je praktički već sve dogovoreno.
– Na izbore izlazimo s HDZ-om jer smo njihov prirodan koalicijski partner. Nećemo koalirati s onima koji su bili u našoj stranci i otišli u nezavisne, već ostajemo vjerni našim partnerima. Do dogovora je došlo uzajamno kada smo razgovarali o izborima, a oni su nam rekli da su voljni  ići s nama. Mi smo to prihvatili, održali sastanak u Pakoštanima u nedjelju, a u ponedjeljak definirali imena za listu, kaže čelnik zadarskih  starčevićanaca.




Vladajući očekuju pobjedu
HDZ-ov županijski tajnik, Ante Babić, pak ističe da još ne mogu govoriti o postignutim dogovorima.
– Pregovaramo s koalicijskim partnerima i na izbore izlazimo u jednoj  široj koaliciji očekujući pobjedu u svim mjesnim odborima u kojima budemo imali svoje liste, kaže Babić napominjući kako će do danas već  imati formirane liste.
Prema najnovijim informacijama iz Zadarskog bloka, u četvrtak bi i  oni na novinskoj konferenciji trebali obznaniti postignuti dogovor, a  unatoč glasinama o trzavicama vezanim za krojenje lista, u MODES-u  kažu kako oko njih nema nikakvih trzavica te će do četvrtka postići dogovor i obavijestiti javnost.
Ostaje vidjeti koje će zapravo rezultate koalicija na kraju ostvaririti te  hoće li uspjeti nadići  stranačke razlike. Uspiju li u tome, ovi bi im izbori  doista mogli biti dobar test za lokalne, iako bi se u tom slučaju mnogo  teže dogovorili. Naime, prema najnovijim informacijama iz Bloka, iako  je izlaznost na ove izbore mala, oko sastavljanja pojedinih lista malo teže  su postigli dogovor jer svatko želi svoj dio kolača. Nije to ništa čudno jer  onaj tko misli da ima značajniju ulogu na lokalnoj političkoj sceni smatra da ima pravo na prva mjesta na listama. Stoga je i dogovor čak petero  političkih partnera pomalo nemoguća izborna misija.


Novoselović: Vladajući HDZ  minorizira ulogu mjesnih odbora
I zadarski SDP dogovorio je koaliciju za kvartovske izbore, a riječ je o njihovu partneru iz Gradskog vijeća, HNS-u.
– Mi idemo u koaliciju s HNS-om i imamo namjeru obuhvatiti što veći broj mjesnih  odbora. Iako bi izbori za mjesne odbore trebali biti od izuzetne važnosti za jednu lokalnu zajednicu jer direktno utječu na probleme i život građana, nažalost, oni su puka  formalnost jer vladajući HDZ već godinama minorizira njihovu ulogu i važnost te  poslije izbora doslovno zatvori vrata istih mjesnih odbora, napominje Novoselović.