Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za vrtiće drugih osnivača 15 milijuna kuna godišnje

07.11.2018. 10:35
Za vrtiće drugih osnivača 15 milijuna kuna godišnje


Gradonačelnik Branko Dukić dodijelio je ugovore o nastavku sufinanciranja 22 vrtića drugih osnivača i u ovoj pedagoškoj godini, u kojima Grad sudjeluje u financiranju rada 64 odgojne skupine, 128 odgojitelja i 1.380 djece. Ovaj model se u Zadru provodi već 10 godina i uvelike doprinosi tome da je obuhvat djece koja pohađaju vrtiće izuzetno visok. Prije 10 godina oko 30 posto djece bilo je upisano u vrtiće, sad ih je, zahvaljujući primjeni ovog modela, 80 posto.
Prije 10 godina Grad Zadar kapacitetima svojih ustanova nije bio u mogućnosti zadovoljiti javne potrebe građana na području predškolskog odgoja i obrazovanja. Financijska potpora Grada vrtićima drugih osnivača bila je nedovoljna. Broj i kapaciteti vrtića drugih osnivača također su bili prostorno i ekonomski bez potencijala. Iznos participacije roditelja djece u vrtićima drugih osnivača bio je dvostruko viši od one koju su plaćali roditelji djece u vrtićima kojima je Grad Zadar osnivač. Vodeći se principom kako programi predškolskog odgoja i obrazovanja trebaju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima, kroz Upravni odjel za odgoj i školstvo dodatno se financijski pomaže vrtićima drugih osnivača, osiguravajući im sredstva za plaće odgojiteljica i rad stručne službe (dva pedagoga, dva psihologa i jedna medicinska sestra), kao i određeni paušalni iznos po odgojno-obrazovnoj skupini, za što se sada izdvaja preko 15 miljuna kuna godišnje.


Kriteriji za subvencije
Gradski Odjel za socijalnu skrb i zdravstvo provodi aktivnost subvencije boravka u dječjem vrtiću roditeljima i to po nekoliko kriterija.
– Obitelji s četvero i više djece ne plaćaju uopće boravak djece u vrtiću, neovisno o tome koliko je djece u vrtiću. Korisnici zajamčene minimalne naknade iz sustava socijalne skrbi također ne moraju platiti ništa. Korisnici dječjeg doplatka oslobođeni su 100 kuna po djetetu. Četvrti, socijalni uvjet, podrazumijeva teške okolnosti u obitelji, bolest, ovisnost, disfunkcionalnu obitelj ili razvojne poteškoće kod djeteta te se po tom kriteriju cijena vrtića umanjuje za 300 kuna. Za jedno dijete se ne može koristiti više osnova za subvencioniranje. No, ako primjerice, jedno dijete ima teškoće, za njega će se koristiti socijalni uvjet, a za drugo se može koristiti kriterij za korisnike dječjeg doplatka, pojasnio je Jakov Vidović iz Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.
Ova aktivnost jedna je od onih koje su popisane u Programu potreba za socijalnu skrb i zdravstvo, a same cenzuse i iznose donosi gradonačelnik zaključkom svake godine.
Zahtjevi za subvenciju podnose se pri upisu djece u vrtić u rujnu, ali kako kaže Vidović, po potrebi se podnose i u tijeku pedagoške godine.