Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Želja privući mlade u znanost

07.11.2018. 16:45
Želja privući  mlade u znanost


U povodu obilježavanja Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jučer je organiziran dan otvorenih vrata Zavoda za povijesne znanosti u Zadru tijekom kojega su građani mogli doći  i posjetiti jednu od najljepših starih zgrada u Zadru, razgledati Pomorsku  zbirku te naučiti nešto više o bogatoj prošlosti ove ustanove.
 – Danas u programu imamo predstavljanje knjige "Arheologija i HAZU", akademika Nenada Cambija, a poslije je na rasporedu bilo predavanje i radionica "Uvod u glagoljicu", namijenjena mlađim posjetiteljima tijekom koje su izrađivali straničnike s glagoljskim slovima, a koje su  vodile Grozdana Franov-Živković te Danijela Deković, najavio je upravitelj, dr. sc. Tado Oršolić. U Pomorskoj zbirci izložena je izložba Pomorstvo zadarskog kraja, a izložili su i izdanja zavoda u Zadru (1954.-2018.).
Posjetitelji su imali mogućnost sudjelovati i u kratkoj prezentaciji  prošlosti i sadašnjosti Akademijina zavoda u Zadru uz stručno vodstvo  zaposlenika. Zavod je bio otvoren do 19 sati, a želja je da se mlade ljude  zainteresira za znanost.
 – Zavod u Zadru djeluje još od 1954. godine i jedina je znanstvena institucija u Zadru uz Sveučilište koja od tada radi. Organiziranjem dana  otvorenih vrata želimo javnosti prikazati što o u nekom zavodu rade  znanstvenici, što proučavamo, radimo, pišemo. Želimo poslati poruku i  mladima od kojih će možda netko htjeti postati znanstvenik. Jedan  znanstvenik po cijeli dan čita, proučava izvore te piše. Naš posao ne završava odlaskom kući već i tamo čitamo i pišemo, kratko je objasnio i pokušao prikazati život znanstvenika Oršolić. Dodao je kako je njihov posao jako zanimljiv jer proučavaju ljudsku prošlost, prošlost svih nas. Osnovna svrha Zavoda je proučavanje prošlosti Zadra i okolice, ali svoje  smo djelovanje proširili i na šire područje.
Istaknuo je i brojne radove Zavoda koji ove godine izdaje 60. jubilarni  broj. Tijekom svoje izdavačke djelatnosti izdali su preko 1.000 znanstvenih članaka u kojima su koji se odnose na prošlost Zadra i okolice, ali i cijele Južne Hrvatske.
Za kraj je dodao kako Zadar i njegova okolica ima jako bogatu prošlost  na koju moramo biti ponosni te je malo jedan Zavod da se tako neiscrpnu povijest istraži.